CT-scans

AVROTROS

'Historisch Bewijs Extra: Van microscoop tot isotoop' gaat verder waar 'Historisch Bewijs' eindigt. Het programma gaat dieper in op de verschillende innovatieve onderzoekstechnieken die het team van het Rijksmuseum toepast om de echtheid van de museumstukken te achterhalen. Kijk mee over de schouders van de onderzoekers en experts. In de vijfde aflevering word je meegenomen in de wereld van CT-scans: hoe kan je door middel van röntgenscans een 3d-beeld maken van 2d-foto's?

In de vijfde aflevering van 'Historisch Bewijs' onderzoeken Martine Gosselink, Robert van Langh en Stephanie Archangel drie houten kisten in drie Nederlandse musea: het Rijksmuseum, Museum Prinsenhof Delft en Slot Loevestein. Is één van deze drie kisten de daadwerkelijke kist waarin schrijver, theoloog en historicus Hugo de Groot in 1621 ontsnapte aan zijn levenslange gevangenisstraf in Slot Loevestein? Door middel van historisch onderzoek naar de herkomst van de kisten, het onderzoeken van jaarringen en hout door gebruik van röntgenscans en het opsporen van DNA-sporen zoekt het team voor eens en voor altijd antwoord op die belangrijke vraag.

CT-scans

Een belangrijk onderdeel van het materiaaltechnisch onderzoek naar de kisten, is het achterhalen van de jaarringen van het hout. Om de leeftijd van de kisten te weten, zijn 3d-scans nodig. Maar de kisten zijn zo groot en zwaar, dat ze niet in een scanner passen. De onderzoekers staan voor een uitdaging: hoe kan je toch door het hout heenkijken? Joost Batenburg van Centrum Wiskunde en Informatica legt uit hoe een eureka-moment op de afdeling leidde tot een splinternieuwe ontdekking. Door 2d-foto's met elkaar te combineren, en de data door middel van een eigen ontwikkelde rekentechniek toe te passen, kan er een 3d-beeld worden ontwikkeld. Met deze 3d-foto's kun je digitaal door het hout heensnijden. Kortom: CT-scans kunnen de in de wereld van kostbare kunst en relikwieën het onzichtbare zichtbaar maken.