'Historisch Bewijs Extra: Van microscoop tot isotoop' gaat verder waar 'Historisch Bewijs' eindigt. Het programma gaat dieper in op de verschillende innovatieve onderzoekstechnieken die het team van het Rijksmuseum toepast om de echtheid van de museumstukken te achterhalen. Kijk mee over de schouders van de onderzoekers en experts. In de tweede aflevering duikt het programma in de wereld van XRF-scanning en röntgentechnieken. Wat kan een scan van een schilderij vertellen over de gebruikte verfmaterialen en -technieken?
Martine Gosselink, Robert van Langh en Stephanie Archangel storten zich in 'Historisch Bewijs' op het verhaal van het kistje met de elf verfzakjes uit de Collectie Six. Zijn deze zakjes afkomstig uit het atelier van de grote 17e-eeuwse kunstschilder Rembrandt van Rijn?
Om dit te onderzoeken, gaat Robert naar Hamburg, waar hij samples uit een zakje in de deeltjesversneller stopt. Bevat het verfmateriaal een belangrijk aanknopingspunt in dit onderzoek? En dan de labeltjes die aan de zakjes zitten - is dat een 17e-eeuws handschrift, vergelijkbaar met dat van de kunstschilder?
Bij het onderzoek wordt gebruik gemaakt van zeer innovatieve en moderne technieken. In 'Historisch Bewijs Extra' wordt ingezoomd op één van deze technieken: XRF-scanning. Dit is röntgentechniek waarbij verf op een schilderij kan worden geïdentificeerd. Niet alleen dat - de scanner kan zelfs onder de verf kijken. Dat is ook wat in het grootschalige project Operatie Nachtwacht wordt gedaan, waarbij het schilderij van Rembrandt ter renovatie minitieus in kaart wordt gebracht. Chemicus Katrien Keune geeft een uniek kijkje achter de schermen bij het onderzoek. Wat gebeurt er bij zo'n scan, wat wordt er gescant en wat kan er worden gedaan met de gegeneerde data?