Archiefonderzoek

AVROTROS

Historisch Bewijs Extra: Van microscoop tot isotoop gaat verder waar Historisch Bewijs eindigt. Het programma gaat dieper in op de verschillende innovatieve onderzoekstechnieken die het team van het Rijksmuseum toepast om de echtheid van de museumstukken te achterhalen. Kijk mee over de schouders van de onderzoekers en experts. In de eerste aflevering duikt het programma in de wereld van archiefonderzoek. Hoe vind je dat ene document dat als aanknopingspunt voor je onderzoek kan dienen?

In de eerste aflevering van Historisch Bewijs onderzoeken Martine Gosselink, Robert van Langh en Stephanie Archangel het zwaard in het Rijksmuseum waarmee Johan van Oldenbarnevelt mogelijk is onthoofd. Om erachter te komen wie de eigenaar van dit zwaard was, schakelen ze de hulp in van het Haags Gemeentearchief. Onderzoeker Saskia Noot stort zich op de documenten van een schare Haagse burgemeesters uit de 17e eeuw. Vindt ze de doorslaggevende papieren?

Detectivewerk

Tijdens het onderzoek wordt duidelijk dat het zoeken in archieven waar detectivewerk is. Mogelijk bewijs zit verstopt in kilometers historisch papier. 'Van microscoop tot isotoop' neemt een kijkje in de kelder van het gemeentehuis van Den Haag, waar 16 kilometer aan documenten, foto's, affiches, prenten en tekeneningen ligt. De documenten gaan zelfs terug tot aan de Middeleeuwen.

Nieuwe digitale technieken

De technieken om makkelijker door de papieren heen te gaan, ontwikkelen zich snel - in de toekomst zullen digitale technieken en handschriftherkenning de zoektocht vergemakkelijken. Maar dan nog blijven er veel uitdagingen over, volgens Ellen van der Waerden, archivaris Haags Gemeentearchief. Zo worden er veel items die we tegenwoordig onder een bepaalde naam kennen, in voorgaande eeuwen anders benoemd. Hierdoor zal het in een onderzoek naar waarheidsbevinding altijd nodig blijven fysiek de archieven in te duiken, op zoek naar antwoorden.