Bloedvlekanalyse

AVROTROS

'Historisch Bewijs Extra: Van microscoop tot isotoop' gaat verder waar 'Historisch Bewijs' eindigt. Het programma gaat dieper in op de verschillende innovatieve onderzoekstechnieken die het team van het Rijksmuseum toepast om de echtheid van de museumstukken te achterhalen. Kijk mee over de schouders van de onderzoekers en experts. In de derde aflevering word je meegenomen bij de analyse van bloedvlekken met een speciale camera: de hyperspectraalcamera. Wat kunnen de specialisten van het Nederlands Forensisch Instituut zeggen over de eeuwenoude vlekken op de kleding van Ernst Casimir?

In de derde aflevering van 'Historisch Bewijs' onderzoeken Martine Gosselink, Robert van Langh en Stephanie Archangel of de vilten hoed met kogelsgat in het Rijksmuseum de daadwerkelijke hoed van de Friese stadhouder Ernst Casimir is, die in de 17e eeuw sneuvelde op het slagveld bij Roermond. Door middel van een reconstructie van het kogelschot en analyses van het gevonden DNA zoeken ze antwoord op de vraag: is deze hoed een stille getuige van de Tachtigjarige Oorlog?

Hyperspectrale analyse

Eén van de onderzoekspartners in de aflevering is het Nederlands Forensisch Instituut. Experts van het NFI nemen DNA-monsters af van de hoed en onderzoeken eventueel overgebleven sporen bij het kogelgat. Normaal houdt het instituut zich vooral bezig met zaken van justitie en het onderzoeken van moordzaken, maar dezelfde onderzoeksmethodes kunnen worden toegepast in de museumwereld.

Analyse van bloedvlekken

In 'Historisch Bewijs Extra' wordt er ingezoomd op het analyseren van bloedvlekken. Zijn de DNA-sporen op de vilten hoed te matchen met DNA-sporen op een hemd en onderbroek van Ernst Casimir en zijn zoon Hendrik? Bloedvlekkenexpert Maurice Aalders en forensisch expert Arian van Asten van de Universiteit van Amsterdam zoeken het uit.

Met een hyperspectraalcamera en een halogeemlamp worden de vlekken op de kleding in kaart gebracht. Gaat het hier inderdaad om bloedvlekken? En zoja: is er te ontdekken hoe oud de sporen zijn?