Zilvermerken

AVROTROS

'Historisch Bewijs Extra: Van microscoop tot isotoop' gaat verder waar 'Historisch Bewijs' eindigt. Het programma gaat dieper in op de verschillende innovatieve onderzoekstechnieken die het team van het Rijksmuseum toepast om de echtheid van de museumstukken te achterhalen. Kijk mee over de schouders van de onderzoekers en experts. In de vierde aflevering word je meegenomen bij een innovatieve herkenningstechniek van zilvermerken, waarmee het Rijksmuseum een internationale online database ontwikkelt.

In de vierde aflevering van 'Historisch Bewijs' onderzoeken Martine Gosselink, Robert van Langh en Stephanie Archangel een zilveren schaal die in de vaste collectie van het Rijksmuseum ligt. Is deze schaal vervaardigd van zilver van de door Piet Hein veroverde Spaanse Zilvervloot? Martine en Stephanie duiken in de geschiedenis van Hein en de 17e-eeuwse slag, terwijl Robert zich op het zilver stort: gaat het hier om Europees of Midden-Amerikaans zilver? Om hier een antwoord op te krijgen, gaat hij in een Mexicaanse zilvermijn op zoek naar vergelijkingsmateriaal. Is deze schaal stille getuige van één van de grootste veroveringen uit de vaderlandse geschiedenis?

Zilvermerken in een neuraal netwerk

Zilvermerken zijn een soort middeleeuwse codes, waaruit kan worden afgeleid wie de maker van het object was en in welk jaartal het item werd gemaakt. Deze merken zijn belangrijke aanknopingspunten in onderzoek naar het materiaal - zo ook bij het onderzoek naar de zilveren schaal, die vermoedelijk werd gemaakt van zilver van de zilvervloot. In het Rijksmuseum worden deze zilvermerken gefotografeerd voor een nieuw en innovatief systeem: een soort 'gezichtsherkenning' voor merken. Het museum heeft een computerprogramma ontwikkeld, een neuraal netwerk. waarmee merken makkelijker kunnen worden herkend en geïdentificeerd. Zilverexpert Ellen van Bork werkt voor dit project en maakt na sluitingstijd foto's van alle zilveren objecten in de collectie, die vervolgens worden geüpload in een online portal. Het uiteindelijke doel is dat zo'n portal internationaal toegankelijk wordt, en experts over de hele wereld het archief kunnen aanvullen. In de vierde aflevering van 'Historisch Bewijs Extra' word je meegenomen in deze nieuwe onderzoeksmethode.