Om kaas te maken, heeft u gek genoeg niet veel nodig en eigenlijk is het evenveel werk als thee zetten. U kunt er zelf voor kiezen wanneer u de kaas ‘klaar’ vindt. Elk stadium geeft een andere smaak en een andere textuur. Door de kaas te zouten is hij iets langer houdbaar, laten we zeggen: een week.
Yvette: 'Ik maak hier stap voor stap een koemelkkaasje, bij stap 5 heb ik al ricotta gemaakt, maar ik ga door tot een kaasje dat het meeste weg heeft van meikaas. Probeer ook eens uit wat geitenmelk doet, of schapenmelk. Met dit recept maakt u een kaasje van ongeveer 250 gram.
Dit heeft u nodig
1 liter volle melk
1 liter karnemelk
een paar druppels sap van een citroen
1 theelepel zout (naar smaak)
Zet alvast klaar
1 leeg blikje met de inhoud van 400 gram, waarvan de binnenkant wit is gelakt. Dit is tegen roest, groentenblikjes hebben dat vaak.
1 ander blikje of gewichtje dat net in het andere blikje past
1 stukje kaasdoek, of fijne stof
1 lang stuk elastiek of touw
1 bordje
Snijd met de blikopener de boven en onderkant uit het blikje en bewaar 1 deksel voor straks.
Verwarm de 2 soorten melk bij elkaar in een pan. Voeg het citroensap toe.
Als de melk tegen de kook aan komt, zal hij gaan scheiden in wei en wrongel. Roer 1 minuut door. Giet af door een zeef en roer tot alle wei eruit is gelopen. U heeft nu al ricotta gemaakt! Zo snel gaat dat dus.
Voeg zout toe en schep goed door.
U heeft nu verse lichtgezouten kaas. Tijd om er een echte kaas van te maken. Druk de doek in het blikje en giet de wrongel erin. Trek het doek op, zodat het jonge kaasje goed kan inzakken. Knip de stof zo nodig op maat en dek het af met het dekseltje.
Zet er een ander blikje op en zet ze beide op een bordje. Span er een elastiek of touwtje strak omheen. Na een tijdje kunt u het elastiek nog wat aanspannen. Zet 12 uur in de koelkast.
Voila! Heeft u al een echt kaasje gemaakt.
U kunt het nu door kruiden rollen, als u dat wilt, of zo gaan eten: met een tomaatje op toast bijvoorbeeld.
U kunt het kaasje ook nog in een bakje water met zout terug in de koelkast zetten. Reken daarvoor 1 theelepel zout per 0,5 liter. Dit heet ‘pekelen’: de kaas krijgt er meer smaak van en ook een heel andere structuur.
Doe dit uiterlijk 3 dagen lang.
Dit recept komt uit De streken van Van Boven, uitgezonden op 27 juni 2023.