Recept voor hopjesvla

AVROTROS

Zo maak je hopjesvla!

Dit heeft u nodig voor hopjesvla voor 4 tot 6 personen

  • 4 eieren

  • 500 ml volle melk

  • 1 theelepel vanille-extract

  • 2 eetlepel bloem

  • snuf zout

  • 100 gram bruine basterdsuiker

  • 2 espresso’s

  • 2 eetlepels roomboter

  • ½ theelepel kaneel, plus extra voor erop (optioneel)

  • 125 ml slagroom

Zo maakt u de hopjesvla

Splits drie eieren. De eiwitten heeft u in dit recept niet nodig.

Voeg het resterende ei in zijn geheel toe aan de eidooiers.

Verwarm de volle melk en het vanille-extract tot tegen het kookpunt. Draai het vuur uit en laat de vanillemelk trekken.

Verwarm de suiker met de espresso’s en roer tot de suiker is opgelost en iets karamelliseert of inkookt.

Meng in een kom de bloem met het zout en voeg de eidooiers en het hele ei toe. Klop alles tot het heel schuimig en bleekgeel is. Giet al roerende de melk erbij. Giet de koffiestroop er ook door.

Giet het mengsel terug in de pan waar de melk in zat. Zet de pan op laag vuur en blijf roeren tot de custard bindt en op de achterkant van een lepel blijft liggen.

DE VLA NOOIT LATEN KOKEN, dan stolt het ei en moet u opnieuw beginnen.

Haal de pan van het vuur en roer de roomboter door de custard en laat het vervolgens afkoelen tot kamertemperatuur. Roer geregeld tijdens het afkoelen, zodat er geen velletje ontstaat.

Schenk de vla in 4 tot 6 glaasjes en zet ze in de koelkast zodat de custard koud en stijf wordt.

Versier met mokkaboontjes en eventueel geklopte slagroom. Geniet!

Dit recept komt uit De Streken van Van Boven over de Hollandse pot, uitgezonden op 20 juni 2023.

De Streken van Van Boven terugkijken