Dit zoete en hartige bijgerecht tilt al je gerechten naar een hoger niveau. Het matcht vooral goed met kaas!
Dit heeft u nodig om de uienjam te maken
2 eetlepels milde olijfolie
500 gram rode ui, in dunne halve ringen
75 gram rietsuiker
75 ml balsamicoazijn
2 eetlepels grove Groninger mosterd
2 eetlepel mosterdzaad
zeezout en versgemalen zwarte peper
Zo maakt u de uienjam
Verhit de olie in een pan met dikke bodem op laag vuur. Bak de uien met een snuf zout 20 minuten onder regelmatig omscheppen, tot ze héél zacht en gekaramelliseerd zijn.
Bestrooi met 2 eetlepels suiker en bak nog 10 à 15 minuten. Voeg dan de rest van de suiker en de balsamicoazijn toe en breng het mengsel aan de kook. Laat 30 à 40 minuten zachtjes inkoken, tot het mengsel helemaal zacht en kleverig is.
Schep het mengsel in een brandschone pot en laat tenminste 2 uur afkoelen.
Dit recept komt uit De Streken van Van Boven, uitgezonden op 27 juni 2023.