Verrassend! Het Centraal Museum combineert videokunst met de eigen collectie

AVROTROS

Speciaal voor het vijfjarig bestaan van Nu te Zien! bezoekt Bart Rutten voor één keer een tentoonstelling in zijn eigen Centraal Museum! Bij Double Act wordt videokunst van onder anderen Bill Viola en Marina Abrahmovic gecombineerd met schilderijkunst uit de zeventiende eeuw. Te zien tot en met 15 januari 2023!

Schoonheid?

Urenlang borstelt performance-legende Marina Abramović haar haar, tot bloedens toe. Ze verzet zich tegen het idee dat vrouwen louter bestaan om aanschouwd te worden door mannen. De video hangt naast het schilderij De Koppelaarster van Gerard van Honthorst, waarop de vrouw duidelijk met erotische lading is geschilderd. 

AVROTROSMarina Abramović

Marina Abramović, Art Must Be Beautiful, Artist Must Be Beautiful

AVROTROSCentraal Museum Utrecht / Ernst Moritz

Gerard van Honthorst, De koppelaarster, 1625

Dromerige oorlog

Kunstenaar Richard Mosse toont beelden van Congo met een filter dat alles wat groen is roze maakt. Het mierzoete landschap dat hierdoor ontstaan lijkt onschuldig, maar oorlog ligt in dit land constant op de loer. Net als bij het schilderij Slapende Mars van Hendrik Brugghen. De god van de oorlog slaapt vredig, maar heeft zijn zwaard in de aanslag. 

AVROTROSRichard Mosse

Richard Mosse, The Enclave, 2013

AVROTROSCentraal Museum Utrecht / Ernst Moritz

Hendrick ter Brugghen, Slapende Mars, 1629

Leven en dood

Vuur is voor de mens een godsgeschenk en een gevaarlijke vijand ineen. In een intense video van Bill Viola zien we de kunstenaar zelf zowel in vlammen opgaan als in water. Voor hem beiden symbolen van leven en dood. Het Centraal museum combineert dit werk met het schilderij De foltering van Prometheus, waarin Prometheus als straf voor het stelen van het vuur van de goden eeuwig moet lijden. 

AVROTROSPhoto Alessandro Moggi, courtesy Fondazione Palazzo © Bill Viola Studio

Bill Viola, The Crossing, 1996

AVROTROS

Description (70 chars)

Nu te Zien!

Wil je Centraal Museum directeur Bart Rutten vol trots over deze tentoonstelling horen vertellen, kijk dan zaterdag 12 november 2022 om 21.15 uur naar Nu te Zien! op NPO 2.