Dit wist je nog niet over het Centraal Museum!

AVROTROS

Voor het 5-jarige jubileum van Nu te Zien! zetten we de musea van de directeuren in het zonnetje. Deze week is het Centraal Museum aan de beurt. Inclusief rijke geschiedenis!

Alles op één plek

Veel mensen denken dat het Centraal Museum zijn naam te danken heeft aan de centrale ligging in zowel de stad als het land. Maar dat klopt niet! Het oudste stedelijke museum kreeg zijn naam toen in de 19e eeuw werd besloten verschillende Utrechtse collecties samen te brengen op één centrale plek. 

AVROTROSWikipedia Commons

Pieter de Ruelles, Het Agnietenklooster te Utrecht, ca. 1654

Agnietenklooster

Een deel van het Centraal Museum huist in het middeleeuwse Agnietenklooster. Op sommige plekken in het museum is dat nog goed te zien, zoals in de museumshop waar vroeger de kapel zat. Het klooster heeft een scala aan functies gehad, waaronder weeshuis, psychiatrisch ziekenhuis en militaire kazerne. De grote tijdelijke tentoonstellingen vinden plaats in wat ooit militaire paardenstallen waren. Maar daar ruik je niks meer van, hoor! 

AVROTROSRobert Oosterbroek

Museumshop in de kapel

AVROTROSWikipedia Commons

interieur kapel Agnietenklooster 1925

Eeuwenoude kruidentuin

De binnentuin van het museum is een oase in de drukke stad. Ook kun je hier nog goed de oudste gedeeltes van het gebouw zien. Er is zelfs nog een kruidentuin te vinden waar de nonnen vroeger hun medicinale kruiden kweekten. 

AVROTROSErnst Moritz

Binnentuin Centraal Museum