Terug naar de zomer met Wim Oepts

AVROTROS

De doeken van landschapsschilder Wim Oepts (1904-1988) zijn geabstraheerd en kleurrijk. Hij vond zijn inspiratie in het zonovergoten Zuid-Frankrijk. Wim Oepts en de schilders van het zonnige Zuiden is te zien tot en met 12 februari in Museum Kranenburgh!

Rood plein

Wim Oepts vindt zijn draai niet in Nederland en verhuist naar Frankrijk. In het zuiden van het land vindt hij zijn thuis. Zowel zijn schilderijen als hijzelf komen tot bloei. 

AVROTROSparticuliere collectie

Wim Oepts, Plein Zuid-Frankrijk, 1937

Kleurvlakken

Kenmerkend voor het werk van Oepts zijn grote vlakken in onnatuurlijke kleuren, zoals bij deze haven in St. Tropez. De lucht en het water zijn zwart, maar de huizen en de kade zijn licht. 

AVROTROSparticuliere collectie

Wim Oepts, Haven te St. Tropez, 1969

Fonkelend licht

Je kunt de warmte bijna voelen in dit zonovergoten schilderij. Oepts was gek op het fonkelende licht van Zuid-Frankrijk. Die liefde is hier goed te zien. 

AVROTROSRijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Wim Oepts, Chemin de Saint-Anne, 1946

Zomerse hitte

Een man loopt in de schaduw van de brug. Misschien schuilt hij even voor de zomerse hitte. Waar zou hij naartoe op weg zijn? Ook hier zie je weer die grote kleurvlakken, waarbij lucht en water overeenkomen.

AVROTROSparticuliere collectie

Wim Oepts, Brug, 1984

Nu te Zien!

Speciaal voor het 5-jarig jubileum van Nu te Zien! bezoekt Marieke Uildriks haar eigen Museum JAN en vertelt de kijker alles over Wim Oepts en zijn liefde voor het Zuiden. Kijk Nu te Zien! zaterdag om 21.15 uur op NPO 2!