Planken worden weer bomen bij Giuseppe Penone

AVROTROS

Het werk van de Italiaanse kunstenaar Giuseppe Penone gaat over onze relatie met de natuur. En daar zet hij met name zijn grote fascinatie voor in: de boom. Zijn werk is te zien tot en met 29 januari 2023 in Museum Voorlinden!

Jonge bomen

Dit "bos" sneed Penone met engelengeduld uit constructiebalken. Hij maakte van het fabrieksmateriaal opnieuw jonge bomen. Een monnikenkarwei! 

AVROTROSArchivio Penone, c/o Pictoright Amsterdam 2022

Giuseppe Penone, To Repeat the Forest, 1968-2022

Gebladerte

Wanden vol theebladeren. En dat kun je niet alleen zien, maar ook ruiken! Penone toont hier het verval van de natuur. De bladeren verdorren en ook de geur zal verdwijnen. 

AVROTROSArchivio Penone, c/o Pictoright Amsterdam 2022

Giuseppe Penone, To Breathe the Shadow, 2008-2022

Boombeesten

Het lijken wel dieren, deze colonne boomstammen. Vanbinnen zijn ze hol en beschilderd met bladgoud. 'Wat is de waarde van een boom?', lijkt Penone hier te willen vragen.

AVROTROSArchivio Penone, c/o Pictoright Amsterdam 2022

Giuseppe Penone, Spazio di luce (Space of Gold), 2008

Identiteit

Penone vergelijkt vingerafdrukken met de jaarringen van een boom. Ze lijken niet alleen op elkaar qua vorm, maar ze onthullen ook beiden iets over de identiteit van respectievelijk mensen en bomen.

AVROTROSArchivio Penone, c/o Pictoright Amsterdam 2022

Giuseppe Penone, Propagazione (Propagation), 1994-2022

Nu te Zien!

Speciaal voor het 5-jarige bestaan van Nu te Zien! bezoekt Suzanne Swarts voor één keer haar eigen museum Voorlinden. Ze vertelt alles over Giuseppe Penone, die perfect past in het door natuur omringde museum. Kijk de uitzending terug via de link hieronder!

Kijk de jubileum-uitzending over Giuseppe Penone terug!