Van Club RoXY tot woningnood! 6 x Amsterdam door andere ogen

AVROTROS

Het gebouw van het Amsterdam Museum wordt grondig gerenoveerd. Tot die tijd huist het museum op verschillende plekken in de stad, waaronder de Hermitage waar het museum haar eigen vleugel heeft. Maar liefst 6 tentoonstellingen laten je met andere ogen naar de hoofdstad kijken! 

AVROTROSAmsterdam Museum, Foto Gert Jan van Rooij

Zaaloverzicht Panorama Amsterdam

Panorama Amsterdam

Het kloppende hart van de vleugel is Panorama Amsterdam. Op de 7 meter hoge wanden volg je de roerige tijdlijn van de stad aan de hand van kunstwerken. Middenin de zaal dient een langwerpig bouwwerk als 'laboratorium'. Daar krijgt de bezoeker wisselende verhalen te zien en te lezen die de collectie in een totaal ander daglicht zetten. 

AVROTROS Amsterdam Museum

Diorama van Rita Maasdamme

De Maasdamme collectie

Een van de kritische verhalen waar het Amsterdam Museum zich op richt is het koloniale verleden. Dit doen ze onder andere met een bijzondere collectie diorama's van Rita Maasdamme (1944-2016). Met haar poppen vertelde ze vanaf de jaren 80 verhalen over de Nederlandse voormalige koloniën vanuit het perspectief van tot slaafgemaakte mensen, marrons en inheemse bevolking. 

AVROTROS

Description (70 chars)

30 jaar Bijlmerramp

Een grote impact op Amsterdam had de Bijlmerramp, waarbij een Boeing 747 neerstortte op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg in de Bijlmermeer. In de tentoonstelling '30 jaar Bijlmerramp: herdenken in generaties' reflecteert het Amsterdam Museum op de ramp, de slachtoffers en de trauma's. 

AVROTROSCleo Campert

Cleo Campert, Zubrowka in RoXY

Club RoXY

Veel mensen zullen nog weleens heimwee hebben naar de in 1999 afgebrande Club RoXY, de iconsiche club die het toevluchtsoord was voor iedereen die kleurrijk en flamboyant was. In het Amsterdam Museum komt de RoXY opnieuw tot leven met film- en fotomateriaal van Cleo Campert, destijds huisfotograaf van de club. 

AVROTROSAmsterdam Museum, Inez Agnese

Operatie Wonen

Operatie Wonen

Het is een belangrijk thema in Amsterdam: wonen. Waar moeten al die studenten heen? En kun je als starter nog een huis kopen? Het Amsterdam Museum biedt een kritische blik op de huidige woningcrisis door terug te blikken op het woningbeleid van de afgelopen eeuw. 

AVROTROS Gert Jan van Rooij

Welkom in de Noordside

Noordside

Amsterdam-Noord verandert ontzettend snel en wordt steeds populairder. Daar is niet iedereen blij mee. 'Welkom in de noordside' laat de ontwikkelingen van het stadsdeel zien, inclusief gentrificatie en de opstand daartegen van de noorderlingen die er al decennia lang wonen.