Kijk door de ogen van David Hockney!

AVROTROS

Kunstenaar David Hockney heeft eigenzinnige ideeën over perspectief en schuwt daarbij het experiment niet! Bij de tentoonstelling Hockney's eye in het Teylers Museum staat zijn manier van kijken centraal. Te zien tot en met 29 januari 2023!

AVROTROSBastiaan van Musscher

Tweede Schilderijenzaal

Zes perspectieven

Een sneeuwlandschap, maar in plaats van één perspectief heeft Hockney zes perspectieven naast elkaar geschilderd. We kijken immers in het echt ook niet de hele tijd naar één punt. Een frisse blik op een eeuwenoud onderwerp.

AVROTROSDavid Hockney Photo Credit: Richard Schmidt

David Hockney, "Grand Canyon I" 2017, acrylic on canvas 48 x 96" (hexagonal)

Verdwijnpunt

Bij schilderijen zijn we gewend dat het verdwijnpunt op de horizon ligt en dat alle lijnen daarnaartoe lopen. Hockney draait het om! Alle lijnen lopen naar voren, waardoor de kijker het verdwijnpunt wordt. Zoals bij dit schilderij van de Grand Canyon. 

AVROTROSDavid Hockney

David Hockney, Self Portrait I, 25th march 2012 iPad Drawing

iPad

Geen eigenaardige perspectieven bij dit zelfportret, maar desalniettemin vernieuwend. Hockney gebruikte voor dit werk geen kwasten, maar een iPad! Deze tekentool geeft de kunstenaar de gelegenheid om direct aan het werk te gaan, zonder eerst schilderspullen op te hoeven zetten.

AVROTROS

Marc bij werk van Hockney

Hockney's Eye in Teylers

In het Teylers Museum worden Hockney's theorieën en methoden onder de loep genomen. Zijn werk is te zien naast oude meesters en de optische artistieke middelen die ze gebruikten. Speciaal voor het 5-jarig jubileum van Nu te Zien! vertelt Teylers-directeur Marc de Beyer zelf over de tentoonstelling. Kijk de aflevering terug via de link hieronder!

Kijk de jubileumuitzending van Nu te Zien! Hockney's Eye terug