Kamp Van Koningsbrugge - Exit Mustapha, Zola en Stijn

AVROTROS

Maar liefst drie cursisten moeten in aflevering 2 van Kamp Van Koningsbrugge hun badge inleveren. Nogmaals wordt duidelijk dat kunnen navigeren essentieel is in het werk van een commando. Bekijk de terugblik van Mustapha, Zola en Stijn.

Exit Mustapha, Zola en Stijn

Toen waren er nog 10

Waar zit ik? Waar ga ik naartoe? Waar zit de vijand? Navigeren is misschien wel een van de belangrijkste vaardigheden van een commando. Daarom is het ook een van de basiseisen om mee te kunnen doen aan Kamp Van Koningsbrugge. Tijdens de opdracht 'nachtelijke navigatie' sloegen Mustapha, Zola en Stijn de plank volledig mis. Kamp Van Koningsbrugge stopt hier voor deze drie cursisten.

Mustapha

''Niemands schuld, behalve die van mezelf.'' Mustapha heeft veel geoefend met kaartlezen en dacht het onder controle te hebben. Tijdens de nachtelijke navigatie blijkt dat zijn vaardigheden onvoldoende zijn. Wanneer hij na 2,5 uur nog maar een kleine 2 kilometer van het startpunt is, wordt hij door de instructeurs opgevangen. Mustapha heeft de opleiding zeker niet onderschat, maar zichzelf wel overschat. Hij verwachtte dat hij fitter was. 

“Aan tafel met een lekker colaatje kaartlezen is wat anders dan uitgeput en in de regen.”
Mustapha

Zola

Ook Zola heeft vooraf het kaart- en compaslezen geoefend. Of het haar ook zou lukken met weinig slaap en in extreme omstandigheden? Dat bleek een enorme uitdaging. Zola kampte vroeger met faalangst. De nachtelijke navigatie bleek zo zwaar en uitdagend dat het stemmetje in haar hoofd terugkeerde. Door de druk kon ze niet meer helder nadenken. Ray besloot poolshoogte te nemen en de instructeurs vingen haar op. Deelnemen aan Kamp Van Koningsbrugge was een droom van Zola. Het avontuur had voor haar veel langer mogen duren.

Stijn

Stijn was vooraf het meest bang voor kaartlezen en navigeren. Hij was hier niet mee bekend en is vaker de weg kwijt. Ook Stijn zag er verloren uit bij de navigatie-odpracht. Na dapper verder te strijden heeft hij alsnog geen punten weten te bereiken. In het echte werk krijg je geen tweede kans. Dat beseft Stijn zichzelf ook goed. Zijn exit laat hem dat realiseren. Hij baalt enorm dat hij het kamp heeft moeten verlaten want hij had nog graag de andere zware proeven willen meemaken.