Kees van Dongen groeide naast Matisse en Picasso uit tot een van de meest beroemde kunstenaars van de twintigste eeuw. Singer Laren toont in een tentoonstelling, met zeventig schilderijen van Kees van Dongen, zijn weg naar succes.
Wist je dat Kees van Dongen...
Van Dongen gaf in de jaren twintig in Parijs uitbundige atelierfeesten, waar hij de hele jetset voor uitnodigde. Wereldberoemde filmsterren, kunstenaars en politici kwamen erop af.
Zelf dronk hij niets. Het was echt zijn bedoeling er opdrachten uit te halen. Hij was een gewild schilder met een goed oog voor zaken.
Van fel oranjerood tot lichtgroen. Dat Van Dongen voor zijn tijd zulke bijzondere kleuren gebruikte, komt doordat hij in zijn atelier in de Rue Saulnier in Parijs als eerste kunstenaar gebruik maakte van het dan nog nieuwe kunstlicht.
Hij laat zijn modellen onder het felle witte licht poseren. Het inspireert hem tot het gebruik van uitgesproken kleuren en het benadrukken van schaduwen.
In 1905/1906 dringt Van Dongen door tot een geruchtmakende kopgroep van de avant-garde, bekend als de fauves. Op uitnodiging van Picasso betrekt hij een atelier in het Bateau-Lavoir-complex in Montmartre. De twee werken er samen en beïnvloeden elkaar.
Maar het leidt ook tot rivaliteit. Helemaal als Van Dongen Picasso’s eerste muze Fernande Oliver naakt portretteert, terwijl Picasso haar nadrukkelijk had gevraagd dat niet te doen.
Hij had een grote bewondering voor Rembrandt en schreef zelfs een boek over hem: ‘Leven van Rembrandt’.
Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, gaat hij met andere Franse kunstenaars mee op kunstreis naar Duitsland. Op uitnodiging van Hitlers hofleverancier van beeldhouwwerken, Arno Breker, bezoeken ze ateliers en musea.
In Het geheim van de Meester zoekt het team uit wat de reden was voor Van Dongen om op dit aanbod in te gaan.
Van Dongen werd in 1877 geboren in Delfshaven. Op zijn vijftiende begon hij met tekenlessen aan de huidige Willem de Kooning Academie in Rotterdam.
‘Let maar op, ik ga beroemd worden’, zei een jonge Van Dongen. Hij zocht naar roem en erkenning. Zijn talent, ambitie, zelfverzekerdheid en gevoel voor netwerken hebben hem ver gebracht.
Het verhaal gaat dat hij sommige schilderijen niet signeerde met zijn naam, maar ‘De schilder’.
Kees van Dongen (1877-1968) werd geboren in Delfshaven, maar was één van de beroemdste Franse schilders van zijn tijd. In Parijs ontwikkelde hij zich van illustrator tot succesvol kunstenaar.
Hij brak door via de avant-garde stroming het fauvisme. Van Dongen trok zowel de aandacht met zijn kleurrijke vrouwenportretten als zijn uitbundige atelierfeesten. Hij had grote artistieke ambities en een zakelijk instinct.
Hoe het deze Nederlandse schilder lukt om naast Matisse en Picasso uit te groeien tot een van de meest beroemde kunstenaars van de twintigste eeuw is vanaf nu te zien in de tentoonstelling Kees van Dongen, de weg naar succes in Singer Laren. Speciaal voor Nu te Zien! neemt directeur van het Teylers Museum Marc de Beyer er een kijkje.
Kijk Nu te Zien! op woensdag 8 februari om 21.10 uur bij AVROTROS op NPO 2.