5 x Black Lives Matter in de kunst

AVROTROS

In de Kunsthal laten kunstenaars uit de Afrikaanse diaspora een krachtige boodschap horen. In de tentoonstelling ‘In the Black Fantastic’ kaarten ze, ieder op geheel eigen manier, racisme en sociale ongelijkheid aan.

Deze vijf indrukwekkende kunstwerken mag je niet missen!

AVROTROS

Soundsuits van Nick Cave. In the Black Fantastic, Kunsthal Rotterdam, foto: Fred Ernst

1. Nick Cave - Soundsuits

Een pak als harnas, dat verhult wie erin zit en je beschermt tegen de wereld en de samenleving. Al dertig jaar maakt de Amerikaanse kunstenaar Nick Cave dit soort Soundsuits.

De eerste maakte hij in 1992 naar aanleiding van de mishandeling van de Afro-Amerikaanse taxichauffeur Rodney King door politieagenten en de daaropvolgende Los Angeles Riots. 

Zijn thema’s zijn, helaas, nog steeds actueel. Met het werk '9:29' verwijst Cave naar de moord op George Floyd in 2020. De titel van het werk, '9:29', is de tijd die politieagent Derek Chauvin met zijn knie op de keel van Floyd drukte.

AVROTROS

Lina Iris Viktor - Eleventh, 2018 © Courtesy the Artist

2. Lina Iris Viktor - Eleventh

De serie ‘A Haven. A Hell. A Dream Deferred.’ van Lina Iris Viktor gaat over Liberia. Een West-Afrikaanse land dat in 1822 gesticht werd als een nieuw thuis voor zwarte mensen die in vrijheid waren geboren of waren vrijgekocht uit slavernij.

Ze portretteert zichzelf als de Libysche Sibylle, een figuur die in de klassieke mythologie de 'aankomst van de dag waarop dat wat verborgen is, zal worden onthuld' voorspelde. In de serie brengt ze invloeden uit de klassieke mythologie, West-Afrikaans textiel en Aboriginal schilderkunst bij elkaar.

AVROTROS

Ellen Gallagher - Ecstatic Draught of Fishes, 2021. Courtesy the artist and Hauser & Wirth. Photo: Tony Nathan © Ellen Gallagher

3. Ellen Gallagher - Ecstatic Draught of Fishes

De schilderijen van Ellen Gallagher doen op het eerste gezicht misschien lieflijk en poëtisch aan, maar het verhaal is gebaseerd op een gruwelijke werkelijkheid. Tot slaaf gemaakte zwangere vrouwen werden tijdens de trans-Atlantische overtocht overboord gegooid. 

In de fantasie-onderwaterwereld die Gallagher schept, hebben de nakomelingen van deze vrouwen kieuwen gekregen. Zo leven zij voort.  

AVROTROS

Hew Lockes Ambassadors. In the Black Fantastic, Kunsthal Rotterdam, foto: Fred Ernst

4. Hew Locke - The Ambassadors

Maak kennis met de ambassadeurs uit een parallel universum, of rijk dat is geweest óf nog moet komen. De ruiterstandbeelden van kunstenaar Hew Locke dragen de geschiedenis met zich mee. Ze zitten boordevol details waar je naar kan blijven kijken. 

Locke laat het aan de bezoeker om te speculeren uit welke beschaving uit het verleden, heden of toekomst de ambassadeurs komen. Hij laat ons zo op een andere manier kijken naar monumenten en herdenkingsbeelden.

AVROTROS

Kara Walker - Prince McVeigh and the Turner Blasphemies, 2021. Video, 12:06 minutes. Courtesy of Sikkema Jenkins & Co., New York;Sprüth Magers, Berlin © Kara Walker

5. Kara Walker - Prince McVeigh and the Turner Blasphemies

Kunstenaar Kara Walker staat bekend om haar stop-motion animaties met silhouetten uit papier. De titel van dit werk klinkt misschien als een sprookje, maar kent geen happy end.

In deze film grijpt Walker terug op de misdaden van witte nationalisten. Zoals de geruchtmakende lynchpartij van een zwarte man, James Byrd, Jr., die in 1998 kilometerslang aan zijn enkels achter een pick-up werd meegesleept. 

Het is een reactie op de maatschappelijke ontwikkelingen in Amerika van de afgelopen decennia, waarin extreemrechtse denkbeelden aanzetten tot wantrouwen, haat en geweld. 

Nu te Zien! vanuit de Kunsthal

In de Kunsthal is werk van in totaal elf hedendaagse kunstenaars te zien, op het snijvlak tussen de werkelijkheid en verschillende fantasiewerelden. Benieuwd naar deze tentoonstelling? In Nu te Zien! neemt Suzanne Swarts, directeur van Museum Voorlinden, een kijkje bij deze kleurrijke en indrukwekkende werken. 

Nu te Zien! zie je op woensdag 25 januari om 21.10 uur bij AVROTROS op NPO 2. 

Kijk Nu te Zien! terug