Heel wat tentoonstellingen openen deze maand hun (museum)deuren. Wij tippen zes tentoonstellingen die je niet mag missen.
Het Nederlands Fotomuseum
18 februari t/m 18 juni 2023
Kunstenaar Sanja Marušić (1991) knalt eruit met haar felgekleurde landschapsportretten. De Nederlands-Kroatische kunstenaar verbeeldt intieme thema’s uit het leven van een jonge vrouw. Ze reist hiervoor naar de uithoeken van de wereld, maar gebruikt ook net zo makkelijk haar woonkamer als decor.
Fotografie is altijd haar uitgangspunt. Marušić experimenteert met vormen en kleuren en gebruikt analoge en digitale technieken. De performances, het creëren van een decor, de handgemaakte props en nabewerking zijn net zo belangrijk als de foto zelf.
Rijksmuseum
10 februari t/m 4 juni 2023
Dit is je kans! In het Rijksmuseum kun je 28 schilderijen van Johannes Vermeer (1632-1675), uit de collecties van musea in Europa, Japan en Amerika, samen zien. Vermeer maakte maar weinig schilderijen tijdens zijn leven. Er zijn in totaal 37 werken van zijn hand bekend.
De Delftse meester staat bekend om zijn verstilde, introverte beelden en zijn helder en kleurrijke licht. Zeven van zijn werken zullen voor het eerst voor het Nederlandse publiek te zien zijn.
Kunsthal Rotterdam
25 februari t/m 4 juni 2023
Bizar en aaibaar tegelijkertijd. Herkenbaar en toch vreemd. Bij de eerste grote Nederlandse solotentoonstelling van Patricia Piccinini (1965) sta je oog in oog met hybride wezens die een mix lijken van mens en dier.
Het zijn harige, kwetsbare schepsels die elkaar omarmen. Je kunt dwalen tussen duizenden vlezige bloemen en gemuteerde mannen die eieren uitbroeden. De Australische kunstenaar brengt met materialen als siliconen en menselijk haar hyperrealistische, vervreemdende sculpturen tot stand.
Rijksmuseum Twenthe
11 februari t/m 11 juni 2023
Sofonisba Anguissola (ca. 1532–1625) is een van de meest succesvolle kunstenaars van de renaissance. Ze werd door haar tijdgenoten geprezen om haar talent en creativiteit. Ze speelde in op de wens van de adel zich te vereeuwigen en raakte aan het eind van de 16e eeuw tot de binnenste cirkels van het Spaanse koningshuis.
Anguissola was de eerste vrouwelijke kunstenaar die grote bekendheid vergaarde en haar eigen leerlingen onderwees. Ondanks meerdere beperkingen die haar werden opgelegd, vond ze haar eigen weg. Binnen de grenzen van wat wél mocht, zocht ze de grenzen op en zette ze haar situatie naar haar eigen hand.
Fotomuseum aan het Vrijthof
4 februari – 10 september 2023
De Britse celebrity fotograaf Terry O’Neill (1938-2019) is wereldwijd een van de meest iconische en invloedrijke fotografen van de afgelopen 60 jaar. Na de tabloid Daily Sketch werkte hij al snel in opdracht voor de grootste dagbladen en magazines ter wereld zoals Newsweek, TIME, Vanity Fair en Vogue.
Met zijn ongedwongen, intieme foto’s liet hij de menselijke kant van celebrities zien. Fotomuseum aan het Vrijthof toont meer dan 125 portretten van internationale artiesten, filmsterren en mode-iconen. In 2019 is hij voor zijn verdiensten voor de fotografie benoemd tot Commandeur in de Orde van het Britse Rijk (CBE).
Mauritshuis
16 februari t/m 29 mei 2023
Iedereen kent de verstilde interieurs en het straatje van Vermeer, maar wist je dat Jacobus Vrel dit soort taferelen al maakte voordat het eerste meesterwerk van Vermeer zijn atelier verliet? Lange tijd stonden schilderijen van Vrel zelfs op naam van Johannes Vermeer. Ze schilderden dezelfde onderwerpen en deelden dezelfde initialen: JV.
Aan de hand van dertien schilderijen uit binnen- en buitenland kun je Vrel leren kennen. Op veel van zijn schilderijen laat hij één vrouw zien, staand bij een venster of zittend bij een schouw. Het gezicht van de vrouw is vaak niet te zien. Met deze typische elementen creëerde Vrel zijn eigen wereld.