6 x tentoonstellingen over ons koloniaal verleden

AVROTROS

Er komt steeds meer aandacht voor de schaduwkanten van de Gouden Eeuw. De musea nemen daarbij een belangrijke positie in. We tippen 6 tentoonstellingen die ingaan op ons koloniaal en slavernijverleden.

AVROTROSRijksmuseum

Halsband van messing, 1689

Slavernij

Rijksmuseum, Amsterdam
Te zien tot en met 29 augustus

Aan de hand van tien persoonlijke en waargebeurde verhalen neemt het Rijksmuseum je mee langs het slavernijverleden en de rol van Nederland daarin. Een audiotour leidt de bezoeker langs schilderijen, objecten en hedendaagse kunst, die soms een totaal andere betekenis krijgen. Zo bleek een band van messing geen hondenband, maar een slavenband.

Voor Nu te Zien! bezocht Ann Demeester, directeur van het Frans Hals Museum, de tentoonstelling 'Slavernij'. Kijk de aflevering terug via onderstaande link.

Kijk Nu te Zien! Slavernij terug

AVROTROS

Hans Broek, Voorvader met slavenkerkers, 2020

Hans Broek - The things I used to do

Museum De Pont, Tilburg
Te zien tot en met 12 september

Kunstenaar Hans Broek bezocht slavenforten in Suriname, Ghana en Senegal en maakten naar aanleiding daarvan rauwe, metershoge schilderijen over de gruwelen van het slavernijverleden. Broek schilderde met dikke klodders verf en veel zwart. Hij zet lelijkheid in om zijn boodschap te benadrukken. 

Victor Sonna - 1525

Van Abbemuseum, Eindhoven
Te zien tot en met september 2022

In 2015 kocht kunstenaar Victor Sonna in New Orleans ketenen die ooit toebehoorde aan een tot slaafgemaakte. De aankoop is het begin van een reis langs het slavernijverleden. Net als Hans Broek bezocht Sonna onder andere Ghana en Suriname. En ook hij zette zijn bevindingen om in kunst: 152 unieke kunstwerken om precies te zijn, die hij verwerkt heeft in één grote installatie. 

AVROTROSThe Black Archives

Zaaloverzicht Surinamers in Nederland

Surinamers in Nederland: 100 jaar emancipatie en strijd

The Black Archives, Amsterdam

Deze tentoonstelling vertelt de verhalen van Surinamers in Nederland en de strijd die ze jarenlang (en nog steeds) voeren voor gelijkheid en erkenning. Kunstenaars Raul Balai, Patricia Kaersenhout en Shertise Solano lieten zich inspireren door het vele archiefmateriaal van The Black Archives en Vereniging Ons Suriname en maakten kunstwerken om de verhalen zichtbaar te maken. 

Indonesië

Tropenmuseum, Amsterdam
Altijd te zien

In 1596 voer het eerste VOC-schip vanuit Nederland naar Oost-Indië en stichtte en veroverde er in de 17e eeuw handelsplaatsen voor de specerijenhandel. De vaste tentoonstelling 'Indonesië' vertelt de verhalen van 350 jaar Nederlanders in De Oost.

AVROTROSPeter Cox

Natasja Kensmil, Monument der regentessen, 2020

Natasja Kensmil - Monument der Regentessen

Hermitage Amsterdam
Te zien tot en met 29 augustus

Natasja Kensmil (1973) toont in haar schilderijen een fascinatie voor geschiedenis. Met als doel de eenzijdige blik op erfgoed in museale collecties te doorbreken. Zo focust ze in de tentoonstelling 'Monument der Regentessen' onder andere op de rol van vrouwen en het kolonialisme. Haar werk hangt te midden van de vaste tentoonstelling met 17e eeuwse regentenportretten en zorgt daardoor voor een confronterend contrast.