Nu te Zien! Voices of Fashion in het Centraal Museum

AVROTROS

Voices of Fashion richt zich op de onderbelichte verhalen van zwarte modeontwerpers en zwarte modellen in een door de witte blik gedomineerde modeindustrie. 

Trendsetters

Zwarte mensen zijn vaak trendsetters, maar krijgen daar niet altijd de credits voor. Het Centraal Museum wil een bijdrage doen aan de zichtbaarheid van gekleurde mensen in de modeindustrie. In een uitgebreide tentoonstelling is onder andere haute couture te zien van jonge modemerken als Daily Paper, Off-White en Pyer Moss. 

AVROTROSA/W 2020, Centraal Museum

Telfar

Statements

Vaak laten zwarte ontwerpers zich inspireren door hun afkomst of maatschappelijke problematiek waar zij persoonlijk mee te maken hebben. De kleding krijgt daardoor vaak ook een activistische functie. Het zijn echte statement pieces. 

AVROTROSOthello De'souza-Hartley

Lamula Nassuna, The Perfect Stereotype, 2018

Janice Deul

Mede-curator van Voices of Fashion is mode-activiste Janice Deul. Het is haar missie om de modeindustrie inclusiever te krijgen, zowel voor makers als modellen. Dat ze daarbij steun krijg van een toonaangevend museum als Centraal Museum, is natuurlijk fantastisch! 

Nu te Zien!

Voor Nu te Zien! nam Margriet Schavemaker, artistiek directeur van het Amsterdam Museum, alvast een kijkje bij 'Voices of Fashion'. Kijk de aflevering via de link hieronder terug!

Kijk Nu te Zien! - Voices of Fashion terug op NPO Start!