Nu te Zien! Surinaamse School in het Stedelijk Amsterdam

AVROTROS

Het Stedelijk Museum Amsterdam toont meer dan 100 werken van 35 Surinaamse kunstenaars, waarbij het koloniale verleden, spiritualiteit en het alledaagse leven belangrijkse onderwerpen zijn. Te zien tot en met 11 juli!

AVROTROScollectie Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Directoraat Cultuur, Suriname

Rinaldo Klas, Ontsnapt, 1978–1979

Stoomcursus

Volgens Rein Wolfs, directeur van het Stedelijk, is er heel lang veel te weinig aandacht geweest voor Surinaamse kunst. Terwijl het land jarenlang een Nederlandse kolonie is geweest en veel Surinaamse kunstenaars hier hun kunstopleiding hebben genoten. Met de tentoonstelling 'Surinaamse School' wil hij een inhaalslag maken. Het is als het ware een stoomcurusus waarbij de belangrijkste Surinaamse kunstenaars aan bod komen. 

AVROTROSCollectie Stedelijk Museum Amsterdam

Nola Hatterman, Louis Richard Drenthe / Op het terras, 1930

Mix aan stijlen

Verwacht niet één duidelijke stijl. De tentoonstelling laat juist de diversiteit zien van Surinaamse kunst. Inspiratie lijkt van alle kanten te zijn gehaald: de oude meesters, cobra, magisch realisme, etc. Wel springen er een paar duidelijke onderwerpen uit: de Surinaamse bevolking (al dan niet in alledaagse setting), spiritualiteit en het koloniale verleden. Vooral dit laatste is sterk aanwezig.

AVROTROSCollectie Niemel, Rotterdam

Paul Woei, Portret Karsimen, 81 jr., 1991

AVROTROScollectie T.P. Flu (zoon), Rijswijk

Ron Flu, Bidvrouwtjes in de Palmentuin, 1964

AVROTROS Kenneth E. Beeker (b’ker), Amsterdam

Wim Bos Verschuur, Rijst, Wittie Boitie, De Goede Verwachting

Nu te Zien!

Ook Marieke Uildriks, directeur van Museum JAN, ging op snelcursus in het Stedelijk. Voor Nu te Zien! bezocht ze de tentoonstelling en liet zich omver blazen door het ongekende talent. Kijk de aflevering via de link hieronder terug! 

Kijk Nu te Zien! - Surinaamse School