5 x kunst die kruipt en krioelt!

AVROTROS

Spinnen, torren, padden en slangen. Eng of fascinerend? Ze spelen de hoofdrol in het Rijksmuseum bij de tentoonstelling Onderkruipsels! Te zien tot en met 15 januari 2023!

AVROTROSLouvre, Parijs

Rustiques figulines, toegeschreven aan Bernard Palissy, ca. 1550-60

Modderschaal

In de middeleeuwen werden onderkruipsels geassocieerd met het kwaad en de dood. Er wordt zelfs gedacht dat dit soort dieren uit dode plantresten en modder werden geboren. Deze schaal is daar een voorbeeld van: een modderpoel waar van alles in krioelt. Niet echt lekker om je salade van op te scheppen... 

AVROTROSRijksmuseum

Pieter Holsteyn, Blad met zes kevers

God zit in het kleine

In de 15e en 16e eeuw slaat de gruwel over insecten 180 graden om. Kunstenaars raken gefascineerd door de schoonheid van de beestjes en ze verschijnen in grote getale op tekeningen en schilderijen. In plaats van duivelsgebroed, zien ze de kleinste wezens als God's grootste wonder. 

AVROTROSRoyal Collection Trust

Maria Sibylla Merian, Pomelotak met groengestreepte Urania-mot

Metamorfose

Dit werk is van de hand van Maria Sybilla Merian (1647-1717), kunstenaar en entomologe. Ze was vooral gefascineerd door de metamorfose van rupsen naar vlinders. De verschillende stadia zijn hier naast elkaar te zien. 

AVROTROSRijksmuseum/Olivier Middendorp

Zaaloverzicht Saraceno

Spinnenweb

Je kunt betwisten van wie dit kunstwerk eigenlijk is. Kunstenaar Tomas Saraceno werkte namelijk samen met de spinnen in zijn atelier. Een co-productie dus eigenlijk. Doordat de webben van onder uitgelicht worden, zie je opeens hoe mooi deze bouwwerken eigenlijk zijn. 

AVROTROSRafael Gomezbarros/Henk Wildschut

Rafael Gomezbarros, Casa Tomada

700 reuzenmieren

Wie binnenkomt in het Rijksmuseum wordt verwelkomd door 700 reuzenmieren, die over de muren kruipen. Het is een kunstwerk van de Colombiaanse kunstenaar Rafael Gomezbarros. Mieren staan bekend als harde werkers, die samen tot grootse dingen in staat zijn. Waar zouden ze in het Rijks aan werken?