Welke tentoonstelling was jouw favoriet dit jaar?

AVROTROS

Voor het vierde jaar op rij reikt het kunstplatform Museumtijdschrift de Tentoonstellingsprijs uit voor de beste tentoonstelling van het afgelopen seizoen. Dit zijn de 10 genomineerden! 

AVROTROSCollectie Stedelijk Museum Amsterdam

Ernst Ludwig Kirchner, Nacktes Mädchen hinter Vorhang, 1910-1926

Kirchner en Nolde: Expressionisme. Kolonialisme

Stedelijk Museum Amsterdam

In deze tentoonstelling werd er niet alleen gekeken naar het werk van Kirchner en Nolde, maar ook naar de verhalen van de geportreteerden. Hoe hingen hun schilderijen samen met de mensen en voorwerpen uit buiten-Europese gebieden en kolonialisme?

AVROTROSStedelijk Museum Alkmaar / Foto © René Gerritsen

Allart van Everdingen, Bomen aan het water, ca 1650-1660

Allart van Everdingen (1621-1675): Het ruige landschap

Stedelijk Museum Alkmaar 

De Nederlandse kunstenaar Allart van Everdingen reisde in 1644 af naar Noorwegen om daar het landschap te schilderen. Het bleek een schot in de roos, want zijn schilderijen vonden scheutig aftrek in zijn thuisland. In Stedelijk Museum Alkmaar was de eerste grote overzichtstentoonstelling van zijn werk te zien. 

AVROTROS

Fragment campagnebeeld A Poison Tree

Natasja Kensmil: A Poison Tree

Kunsthal KAdE, Amersfoort

Natasja Kensmil verbindt heden en geschiedenis, persoonlijke herinneringen en collectief geheugen. In haar werk, dat letterlijk en figuurlijk gelaagd is, toont ze tegenstellingen als macht en onmacht, het aardse en het spirituele en geweld en opoffering.

AVROTROS

Artemisia Gentileschi, Judith and Abra, 1607-10

Artemisia. Vrouw & Macht

Rijksmuseum Twenthe, Enschede

Artemisia was één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Italiaanse schilderkunst uit de zeventiende eeuw. Als vrouw manifesteerde zij zich in een mannenwereld, zonder zich te conformeren. De tentoonstelling draaide om het bijzondere leven en werk van Artemisia en past binnen een recente ‘herontdekking’ van de kunstenaar in de afgelopen decennia. 

Nu te Zien! was bij deze tentoonstelling. Kijk de aflevering terug via de link hieronder!

Kijk Nu te Zien! Artemisia terug

AVROTROSGemäldegalerie der Staatlichen Museen

Petrus Christus, Portret van een jonge vrouw, c. 1470

Vergeet me niet. Portretten van Dürer tot Sofonisba

Rijksmuseum, Amsterdam 

Het Rijksmuseum stond in het teken van portretten uit de vijftiende en zestiende eeuw. Hoe wilde men destijds vereeuwigd en herinnerd worden? Deze vraag werd beantwoord aan de hand van thema's als gezag, schoonheid, familie en liefde. 

AVROTROSparticuliere collectie Berlijn, © Pictoright Amsterdam 2021.

Rob Scholte, Reproductie Verplicht, 1986

Rob Scholte - Reproductie verplicht

Museum de Fundatie, Zwolle 

Maar liefst vier verdiepingen waren gevuld met de schilderijen van Rob Scholte. De veelbesproken kunstenaar gaat schaamteloos aan de haal met bestaande beelden en eigent ze zich toe door middel van veranderingen, toevoegingen en contextverschuivingen. 

Nu te Zien! was bij deze tentoonstelling! Kijk de aflevering terug via de link hieronder!

Kijk Nu te Zien! Rob Scholte terug

AVROTROSTATE

Paula Rego, The Dance, 1988

Paula Rego

Kunstmuseum Den Haag 

Paula Rego groeide op in Portugal en verhuisde naar Engeland om te studeren. Daar groeide ze uit tot één van de grootheden van de hedendaagse figuratieve schilderkunst. Haar indringende schilderijen zitten vol symboliek, persoonlijke verhalen en maatschappelijke thema's als macht, onderdrukking, seksualiteit en mythologie. 

Nu te Zien! was bij deze tentoonstelling. Kijk de aflevering hieronder terug! 

Kijk Nu te Zien! Paula Rego terug

AVROTROSDrents Museum

Zaaloverzicht In de ban van Ararat

In de ban van de Ararat. Schatten uit het oude Armenië

Drents Museum, Assen

Aan de hand van circa 160 kostbare archeologische voorwerpen neemt deze tentoonstelling de bezoeker mee op reis door de fascinerende vroegste geschiedenis van Armenië. Met onder andere het verhaal van de hoge berg Ararat, het nationale symbool van Armenië. 

AVROTROSZanotta SpA – Italy

Advertentie voor Liisi Beckmann’s Karelia chair, 1966

Here We Are! Women in Design 1900 – Today

Kunsthal, Rotterdam

Meer dan honderd vrouwelijke ontwerpers van 1900 tot nu worden in de Kunsthal in de schijnwerpers gezet! Stuk voor stuk hebben ze een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van modern en hedendaags design. 

NB: Deze tentoonstelling is nog te zien! Tot en met 30 oktober. Kijk dinsdag 13 september om 21.15 naar de Nu te Zien!-uitzending over Here We Are!

AVROTROS

Russische avant-garde

Russische avant-garde | Revolutie in de kunst

Hermitage Amsterdam

Deze tentoonstelling was maar kort te zien, omdat de Hermitage haar deuren sloot na de inval van Rusland in Oekraïne. Het verhaal van de Russische avant-garde wordt uitgebreid verteld, beginnend in keizerlijk Rusland, via Malevitsj en Kandinsky en eindigend bij een broedplaats in een oude porseleinfabriek.

Stemmen

Deze lijst van nominaties voor de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs 2022 is geselecteerd door een vakjury. Welke tentoonstelling de prijs uiteindelijk wint is aan de bezoeker. Op de website van Museumtijdschift kun je tot 15 september stemmen op je favoriete tentoonstelling!