Paula Rego maakt figuratief werk waarin ze haar persoonlijke worstelingen verwerkt, maar ook de worsteling van vrouwen in het algemeen toont, zoals illegale abortus. Haar werk is te zien in Kunstmuseum Den Haag tot en met 20 maart!
We zien vooral veel vrouwen op het werk van de Brits-Portugese Paula Rego (1935). Ze is het nooit zelf, maar het gaat wel degelijk over haar. Voor inspiratie put ze namelijk uit haar eigen levenservaring, zoals het opgroeien onder een extreem conservatief regime in Portugal, haar jarenlange depressies en de ziekte van haar echtgenoot.
Rego wordt op haar 16e door haar vader naar Engeland gestuurd, zodat ze vrijer kan leven. Daar gaat ze naar de kunstacademie en ontwikkelt ze haar talent voor schilderen en tekenen. Ze ontmoet er ook Victor Willing met wie ze een relatie krijgt. Willing stimuleert en helpt Rego in haar werk. Verder laat Rego zich door niemand iets vertellen, ze doet alles op haar eigen manier.
Haar belangrijkste werk is ongetwijfeld de abortus-serie die ze in 1998 maakte naar aanleiding van een referendum over het legaliseren van abortus. De meerderheid stemde tegen en dit maakte Rego woedend. Ze maakte 11 indringende pasteltekeningen van vrouwen net na een illegale abortus (vaak zelf uitgevoerd), vol pijn en eenzaamheid. De serie maakte grote indruk!
In Portugal en Engeland is Rego beroemd, maar in Nederland kennen we haar werk amper. Het Kunstmuseum Den Haag brengt daar verandering in met een grote overzichtstentoonstelling i.s.m. Tate Britain. Ralph Keuning, directeur van Museum de Fundatie, ging langs voor Nu te Zien! Kijk de aflevering terug via de link hieronder!