In Rijksmuseum Boerhaave te Leiden liggen vier hele kleine stukjes steen. Het zou gaan om stenen van de maan die mee terug naar de aarde zijn genomen door Neil Armstrong en zijn kompanen tijdens hun Apollo-11 missie in 1969. Maar klopt dit wel? Hebben we hier echt te maken met vier kleine stille getuigen van de allereerste voetstappen op de maan?
In de jaren 60 barst een intense strijd los tussen Amerika en Rusland. Wie zou er heer en meester worden van de ruimte? Rusland had een voorsprong. De Russen brachten als eersten succesvol een mens in een baan rond de aarde. De Amerikanen wilden dit overtreffen. De hele wereld zat aan de buis gekluisterd toen Apollo-11 koers zette richting de maan. Het waren uiteindelijk de Amerikanen die op 20 juli 1969 geschiedenis schreven en voet op de maan zetten.
Zijn deze vier stenen in Rijksmuseum Boerhaave afkomstig van de maan?
Als tastbaar bewijs van de overwinning schonk de destijds Amerikaanse president Richard Nixon aan tientallen machthebbers over de wereld een souvenir van de maan. Hij wilde hiermee zijn land framen als dé grote winnaar van de ruimtewedloop.
Leiders van 135 landen op 4 continenten ontvingen een vlaggetje van het eigen land met daarbij in kunststof gehulde maanstenen. Rusland werd niet overgeslagen en ook onze toenmalige koningin Juliana mocht zo'n souvenir in ontvangst nemen. Juliana was een hartsvriendin van de oud-directeur van het Rijksmuseum Boerhaave. En het verhaal gaat dat Juliana de stenen aan het museum overhandigde.
Het is niet bekend of alle maanstenen over de wereld zijn onderzocht. Opmerkelijk is dat meer dan de helft zoek is geraakt. In 1969 krijgt oud-premier Willem Drees ook een maansteen van de Amerikanen. Na zijn dood in 2006 werd deze steen geschonken aan het Rijksmuseum. Deze steen is wél onderzocht. De steen bleek niet echt. Zou het zo zijn dat de Leidse stenen ook niet van de maan komen? Hoog tijd om op zoek te gaan naar antwoorden...
Historisch Bewijs, vrijdag 2 september om 22.10 uur op NPO 2.