Schilderijen die je bijna kunt ruiken!

AVROTROS

Schilderijen dienen natuurlijk vooral onze ogen, maar soms roept het onderwerp toch een bepaalde geur op. Bijvoorbeeld een bij veld vol bloemen of een viskraam op de markt. 

Vers gemaaid gras

Wie houdt er nou niet van de geur van vers gemaaid gras? Deze hooibergen van Monet roepen deze zomerse geur moeiteloos op. Misschien voel je zelfs de zon wel een beetje op je gezicht als je hiernaar kijkt.  

AVROTROS

Monet, Hooibergen, eind van de zomer, 1891

Vers gebakken brood

Een geur waar je 's ochtends je bed voor uitkomt: vers brood uit de oven. Op dit schilderij van Helen Allingham komt die geur je tegemoet.  

AVROTROS

Helen Allingham, Baking Bread

Zilte zeelucht

Nog voordat je 'm ziet, kun je de zee vaak al ruiken. En misschien kun je dit schilderij van Hendrik Willem Mesdag zelfs wel horen. 

AVROTROSCollectie Panorama Mesdag

Hendrik Willem Mesdag, Schepen op het strand met schippersvrouwen

Daar zit een luchtje aan

Het is niet iedereens favoriete geur, maar dit schilderij brengt je meteen met al je zintuigen op de vismarkt! 

AVROTROS

Frans Snijders, De Vismarkt, 1618

Geurende bloemen

Een vers boeket in je huis is een lust voor het oog en de neus! Zeker als het zo mooi is als dit boeket van Rachel Ruysch. Het team van Het Geheim van de Meester maakte een prachtige reconstructie van dit werk.  

AVROTROS

Rachel Ruysch, Vaas met bloemen, 1700

Ingewanden...

Niet iedereen zal de geur van menselijke ingewanden dagelijks meemaken, maar als je erbij stilstaat zal geur wel een extra dimensie geven aan dit werk van Michiel en Pieter van Mierevelt.

AVROTROSMuseum Prinsenhof, Delft

Michiel en Pieter van Mierevelt, Anatomische les, 1617

Vervlogen geuren in het Mauritshuis

In het Mauritshuis is een hele tentoonstelling gewijd aan het kijken naar schilderijen met je neus. Door middel van geurdispensers kun je de geur op de schilderijen ervaren. Marieke Uildriks nam een kijkje voor Nu te Zien!

Kijk Nu te Zien! - Vervlogen geuren op NPO Start