Kunstwerken om van te smullen!

AVROTROS

Massaal delen mensen foto's van maaltijden op social media. Maar kunstenaars weten al veel langer dat eten een lust voor het oog kan zijn! Door de eeuwen heen zijn er al heel wat calorieën op het doek verschenen... 

AVROTROS

Guiseppe Arcimboldo, Keizer Rudolf II, 1591

Spelen met je eten

Van je ouders leer je dat je niet mag spelen met je eten, maar Guiseppe Arcimboldo (1527-1593) heeft daar duidelijk geen boodschap aan gehad. Zou je dit nou een stilleven noemen of een portret? 

AVROTROS

Willem Claesz. Heda, Stilleven met vergulde bokaal, 1635

Pronkstillevens

Op instagram wordt volop gepronkt met prachtig opgemaakte borden, super gezonde salades of juist hun 'guilty' snacks. In de 17e eeuw waren ze ook niet vies van een beetje koketteren. Met zogeheten pronkstillevens vol etenswaren en verschillende soorten servies lieten schilders zien hoe goed ze hun vak beheersten. Dit stilleven van Willem Claesz. Heda is daar een voortreffelijk voorbeeld van!

AVROTROSRijksmuseum

Adriean Coorte, Stilleven met asperges, 1697

Asperges

Te midden van alle bombastische overdaad van de 17e eeuwse stillevens, richtte Adriaen Coorte (1665-1707) zich juist op eenvoud. Zo schilderde hij dit bosje asperges met indrukwekkende precisie. Voor Het geheim van de Meester maakte Charlotte Caspers een reconstructie van het werk om zo achter de werkwijze van Coorte te komen. 

Kijk hier de aflvering over Stilleven met asperges van Coorte terug:

  1. Adriaen Coorte - Stilleven met asperges

AVROTROS

Antoine Vollon, Mound of butter, 1875

Boterberg

Bij asperges hoort natuurlijk een heerlijke botersaus. Daar komt deze berg boter van Antoine Vollon (1833-1900) goed bij van pas! Vollon schilderde eten en keukenscènes uit het dagelijks leven van de 19e eeuw. 

AVROTROS

Vincent van Gogh, De aardappeleters, 1885

Hollands goud

De aadappel kennen we in vele vormen: gebakken, gekookt, gefrituurd, gegratineerd, gepureerd en ga zo maar door. De oer-Hollandse pieper heeft in dit wereldberoemde schilderij van Vincent van Gogh de hoofdrol. Een ode aan het boerenleven en de aardappel! Power to the pieper! 

AVROTROS

Andy Warhol, Campbell's soup cans, 1962

Iedereen houdt van soep

Toen Andy Warhol (1928-1987) op zoek was naar een geschikt onderwerp voor zijn kunst, kreeg hij het advies om iets schilderen wat voor iedereen herkenbaar is, zoals een blik soep. Dit voorbeeld heeft hij letterlijk nogal letterlijk genomen en schilderde de 32 verschillende soorten soep van het merk Campbell's. En met succes! 

Rebelse pindakaas

In de jaren '60 zorgde zoiets onschuldigs als pindakaas voor een hoop ophef. Wim T. Schippers maakte een complete vloer van het geliefde broodbeleg. Conceptueel, provocerend, humoristisch én lekker! 

AVROTROS

Wayne Thibaud, Assorted cakes and tartes, 1969

Voor de zoetekauw

Taarten, snoep, lolly's, ijs. Alles wat zoet is verschijnt op de doeken van Wayne Thiebaud. Om bij te watertanden! Zijn werk is ontzettend lekker om naar te kijken, niet alleen door het onderwerp, maar ook door de kleuren en de compositie. 

AVROTROSCollectie Hetterschijt Vinkeveen

Tjalf Sparnaay, Bakje patat, 1999

Hyperrealistische friet

Geïnspireerd door de 17e eeuwse stillevens, schildert Tjalf Sparnaay met grootse precisie eten, maar dan met een hedendaags tintje. Zijn onderwerpen zijn bijvoorbeeld hamburgers, cola, gebakken eieren en friet met! Door zijn hyperrealistische stijl lijken zijn schilderijen meer op foto's. Honger krijg je er zeker van!