Een tentoonstelling over De Zwarte Dood in Museum Het Valkhof

AVROTROS

In Museum Het Valkhof in Nijmegen is een uitgebreide tentoonstellig te zien over een van de zwaarste epidemieën die Europa ooit trof: de pest. Ironisch genoeg is het museum al maanden dicht vanwege een pandemie. Hopelijk is deze interessante expo binnenkort wel te zien! 

De Zwarte Dood

Na een jaar zijn we het helemaal zat met die corona, maar de pest hield Europa wel 4 eeuwen in zijn greep. Het is bijna niet voor te stellen. De Zwarte Dood, zoals de ziekte ook wel werd genoemd, maakte tientallen miljoenen slachtoffers en heeft diepe sporen achter gelaten in onze samenleving. Museum Het Valkhof duikt diep in de materie en toont maar liefst 200 kunstwerken die een beeld geven van hoe het er vroeger aan toeging, maar legt ook verbindingen met het heden. 

AVROTROSMuseum M // Foto: Dominique Provoost

Anoniem De pest in de Leuvense Sint-Jacobsparochie in Leuven, 1578

Nijmegen

Dat een tentoonstelling over de pest juist in Nijmegen huist is niet zo vreemd. Het was immers de Nijmeegse pestdokter IJsbrand van Diemensbroeck wiens traktaat met klinische observaties één van de belangrijkste boeken in die tijd over de pest werd. Dit boek is onderdeel van de collectie van Museum Het Valkhof en te zien tijdens de tentoonstelling. 

AVROTROSKate Cooper

Kate Cooper, We Need Sanctuary, 2016

AVROTROSZoologisches Museum der Georg-August-Universität Göttingen

Rattenkoning 1907 (voorbode van de pest)

AVROTROSRijksmuseum

Gabriël Metsu, Het zieke kind, omstreeks 1664- 1666

Nu te Zien

Ann Demeester, directeur van het Frans Hals Museum, ging voor Nu te Zien langs bij Museum Het Vlakhof om de tentoonstelling 'De Pest' te bekijken met werk van o.a. Erwin Olaf, Gabriël Metsu en Berlinde de Bruyckere. Kijk hier de aflevering terug.