Regen, wind, en bladeren! 7 x herfstschilderijen

AVROTROS

Voor sommigen het mooiste seizoen van het jaar, voor anderen drie maanden afzien. Deze schilders zien vooral de schoonheid van de herfst.

Drup drup drup

Regenjas aan, paraplu mee. Na een droge zomer, volgt een natte herfst. Gustave Caillebotte (1848-1894) schilderde dit herfstige beeld van regen op de sloot. 

AVROTROSWikipedia Commons

Gustave Caillebotte, L'Yerres, pluie, 1875

Weggejaagd

Na regen komt zonneschijn! Ook in de herfst komt de zon nog even op bezoek. Prachtig getekend door Claude Monet (1840-1926) met pastelkrijt. 

AVROTROS

Claude Monet, After the rain, 1868

Uitwaaien

Niets zo lekker als op een stormachtige herfstdag naar het strand gaan om even goed uit te waaien. Bijvoorbeeld aan de kust van Normandië, zoals op dit schilderij van Gustave Courbet (1819-1877). Maar Noordwijk voldoet natuurlijk ook ;)

AVROTROSWikipedia Commons

Gustave Courbet, Autumn Sea, 1867

Blaadjes

Je let even niet op en de bomen zijn alweer kaal. In dit schilderij van Egon Schiele (1890-1918) zijn de verschillende stadia naast elkaar te zien. Welke symboliek zou daarachter zitten?

AVROTROSWikipedia Commons

Egon Schiele, Four Trees, 1917

Lapland

De Zweedse schilder Helmer Osslund (1866-1938) schilderde het liefst de natuur van Lapland. Van dit kleurrijke herfstschilderij wil je toch spontaan je koffer in gaan pakken? Het enige wat nog mist is een eland. 

AVROTROSWikipedia Commons

Helmer Osslund, Landscape in autumn colors

Herfstkleuren

Ook Kandinsky laat je van de herfst houden. Geen druppel regen of wind te bekennen. Alleen maar bomen in tientallen kleuren. 

AVROTROSWikipedia Commons

Wasily Kandinsky, Autumn

Herfst in Yosemite

In dit abstracte werk van de Israëlische Etel Adnan (1925-1021) is de herfst te herkennen door het kleurgebruik. Adnan kon als geen ander een seizoen neerzetten met maar een paar kleuren, die ze recht uit de tube op het doek aanbracht.