Nederlandse kunstenaars in de negentiende eeuw kregen het op de heupen. De lust om te reizen, te dwalen en te ontdekken leverde prachtige en exotische landschappen op. Wanderlust is te zien tot en met 8 januari in het Dordrechts Museum!
Weilanden met koeien, zicht op de Noordzee, bomen langs rivieren. De negentiende-eeuwse Nederlandse schilderkunst staat bekend om zijn verbeelding van het Hollandse landschap. Maar niet iedereen bleef dicht bij huis. Veel kunstenaars trokken de landsgrenzen over op zoek naar nieuwe inspiratie. Die vonden ze volop! In het Dordrechts Museum is het resultaat te zien van een eeuw lang reizende kunstenaars.
Je kunt je voorstellen hoeveel indruk dit soort reizen moeten hebben gemaakt op de kunstenaars uit die tijd. Vanuit het platte Nederland kwamen ze opeens in de bergen, de jungle of in de woestijn en kwamen ze in aanraking met nieuwe mensen en andere culturen. Anders dan nu konden ze niet vantevoren googlen om alvast een indruk te krijgen van hun bestemming. Alles was een verrassing. Die verwondering werkt door in hun werk.
De negentiende eeuwse kunstenaars zoomden ook in. Tussen de indrukwekkende landschappen bevinden zich gedetailleerde schilderijen van planten, bloemen en intieme portretten van mensen die ze ontmoetten op hun reizen.
Bart Rutten, directeur van het Centraal Museum, gaat zijn wanderlust achterna en reist af naar het Dordrechts Museum. Kijk de aflevering terug via de link hieronder!