Het bos in! De mooiste herfstschilderijen

AVROTROS

Het is herfst! De tijd van truien en lange boswandelingen, maar ook van druilerige dagen en herfststorm. Deze schilderijen brengen je alvast helemaal in de sfeer! 

Herfstkleuren

Als er iemand is die de seizoenen mooi kan weergeven is het Monet. Met oranje en lila schetst hij hier een idyllisch herfstplaatje van de Seine. 

AVROTROS

Claude Monet, Autumn on the Seine at Argenteuil, 1873

Herfstig laantje

Ook Van Gogh wist wel raad met het najaar. Hij schilderde dit herfstige laantje met populieren met aan het eind een huisje dat vast heel fijn is om in thuis te komen na een boswandeling. 

AVROTROS

Vincent van Gogh, Populierenlaan in de herfst, 1884

Deens bos

Je zou toch zo in dit schilderij van de Deense Hans Andersen Brendekilde willen stappen. Of even wegmijmeren bij alle herfstkleuren, zoals de vrouw op het bankje.  

AVROTROS

Hans Andersen Brendekilde, Wooded path in autumn, 1903

Herfststoffen

Dit lijkt haast wel een close up van het schilderij hierboven. Mary Cassat schilderde haar zus in dit herfstige gewaad. Helemaal najaars-proof! 

AVROTROS

Mary Cassat, Portrait de Lydia Cassat, 1880

Berkenbos

Een sprookjesachtig berkenbos van Klimt. De toppen zijn niet te zien, waardoor de nadruk nog meer ligt op de gevallen bladeren op de grond. Herfst ten voeten uit! 

AVROTROS

Gustave Klimt, The birch wood, 1903-1907

Verzameld

Georgia O'Keeffe verzamelde graag natuurobjecten: stenen, veren, botjes, etc. Deze eikenbladeren komen misschien ook wel uit haar verzameling. 

AVROTROS

Georgia O'Keeffe, Autumn Leaves, 1924

Rainy days

Bij de herfst hoort natuurlijk ook regen. Op dit sfeervolle schilderij van Gustave Caillebotte zien we een druilerig, grijs Parijs. De stad op z'n mooist? 

AVROTROS

Gustave Caillebotte, Rue de Paris, temps de pluie, 1877

Binnen gewaaid

Op dit werk van de Russische Isaak Brodsky komt de herfst letterlijk binnen waaien. Is de deur expres open gelaten? Wie heeft daar gezeten? Of is het een verlaten boshut?  

AVROTROS

Isaak Brodsky, Fallen Leaves, 1929

Herfstimpressie

Autumn Rhythm heet dit doek van Jackson Pollock. Het kwam tot stand met bewegingen zonder einde of begin. Een oneindige cyclus? Zoals de seizoenen?

AVROTROS

Jackson Pollock, Autumn Rhythm (Number 30), 1950