Zo maak je gehaktballen.
Recept volgens het Amsterdamse Huishoudschool KOOKBOEK – WANNÉE – 15e druk - C.J. Wannée – Uitgeverij Becht
Dit heeft u nodig
500 gram rundergehakt
1 ei
75 gram oud brood zonder korst (of 150 gram brood en geen ei)
kopje water of melk
peper, naar smaak
nootmuskaat, naar smaak
7,5 gram zout
minstens 100 gram boter of margarine of vet, magere jusresten
Zo maakt u de gehaktballen
Klop het ei met het zout, de peper en de nootmuskaat. Week het brood in wat water of melk, druk het flink uit, en roer alles door het ei, tot het zich daarmee gelijkmatig vermengd heeft. Voeg het gehakt erbij en roer alles met twee lepels (of met schone handen) door elkaar, tot het een gelijke massa geworden is en er geen stukjes brood meer zichtbaar zijn.
Vorm er 2 (of meer) stevige ballen van.
Maak boter, margarine of vet heet in een braadslede of in een braadpannetje.
Leg het gehakt erin, en braad de ballen bruin en gaar op niet al te hoog vuur. (45 minuten per 600 gram)
Maak de jus met water of melk af en roer eventuele magere jusresten erdoor.
Dit recept komt uit De Streken van Van Boven, uitgezonden op 20 juni 2023.