De jonge Franse kunstenaar JR begon als graffiti-artist in de straten van Parijs, maar maakt ondertussen furore met grote kunstinstallaties in de openbare ruimte. Met zijn werk probeert hij aandacht te vragen voor ondergeschoven groepen in de samenleving. Te zien in het Groninger Museum tot en met 12 juni!
Eigenlijk is het een beetje vreemd om naar een museum te gaan om het werk van JR te bekijken. Zijn kunstprojecten zijn specifiek bedoeld voor de openbare ruimte en vaak gebonden aan een bepaalde plek. Gelukkig maakt JR van al zijn projecten uitgebreid foto- en filmmateriaal, zodat je niet de hele wereld over hoeft te vliegen om zijn nu al indrukwekkende oeuvre te zien.
JR kaart maatschappelijke problematiek aan en doet dat altijd op een positieve manier. In de achterstandswijken van Parijs fotografeerde hij probleemjongeren, maar niet op de manier zoals ze in de media gepresenteerd wordt. De jongens mochten zelf kiezen hoe ze op de foto gingen. Het resultaat is een hoop gekke bekken, die ook hun zachte en humorvolle kant laten zien.
Ditzelfde principe gebruikte hij in de Gazastrook, waar hij foto's maakte van zowel Israëliërs als Palestijnen met dezelfde beroepen en toonde ze door elkaar op een mural, waardoor niet meer te zien is wie bij welke groep hoort. En dat is precies wat JR met zijn kunst wil benadrukken: we lijken allemaal op elkaar, iedereen is gelijk.
Nog een mooi voorbeeld is te vinden op de grens tussen Mexico en de VS, waar tegenwoordig een hek staat op initiatief van voormalig president Trump. JR plaatste daar een uitvergrootte foto van het Mexicaanse jongetje Kikito dat vlakbij de grens woont. Zijn lieve koppie gluurt over het hek en ontkracht het gevaar dat Trump ziet in de Mexicanen. Ook organiseerde JR een picknick bij het hek, waarbij bewoners van beide landen samen aten en dronken.
Naast het werk van JR is er ook graffiti-kunst uit de eigen collectie van het Groninger Museum te zien, aangevuld door werk van locale graffiti-artists. Het Groningse Museum is een van de eerste musea die graffiti erkende als kunstvorm.
Marieke Uildriks, directeur van Museum JAN, reisde speciaal voor Nu te Zien! naar noordelijk Nederland om het werk van JR te aanschouwen. Kijk de aflevering terug via de link hieronder!