Is er iets Hollandser dan een landschap met een molen? Deze schilders uit binnen- en buitenland waren er dol op!
Vincent van Gogh (1853-1890) schilderde deze Haagse molen, die hem deed denken aan zijn broer Theo. Hij schreef in een brief aan hem het volgende: 'Wat zou ik je graag eens hier hebben, wat hebben wij te s’Hage prettige dagen samen gehad, ik denk nog zoo dikwijls aan dien wandeling op den Rijswijkschen weg waar wij aan den molen na den regen melk gedronken hebben.'
In 1871 verbleef Monet (1840-1926) vier maanden lang in Zaandam en raakte daar in de ban van de molens. Op dit schilderij steken de vrolijke wieken scherp af tegen de grijze lucht. Het lijkt wel alsof het vanaf het water is geschilderd. Of zou Monet op een brug hebben gestaan?
Ook op dit werk van Jacob van Ruisdael (1628-1682) is het bewolkt. Maar buiten het schilderij klaart het op. Het dorp ligt nog in de schaduw, maar de hoge molen vangt al wat zon en valt daardoor extra op.
Een vergelijkbaar plaatje, met dezelfde donkere luchten waar de zon doorheen piept, maar dan van de Engelse John Constable (1776 - 1837). De gelijkenis is geen toeval, want Constable liet zich inspireren door het werk van Ruisdael.
Bijna het tegenovergestelde is deze molen van Piet Mondriaan (1872-1944), die in felle kleuren staat te stralen in de volle zon. Het gaat hier om de Winkelse molen in Abcoude.
De molenaar poseert bij zijn molen op dit landelijke tafereel van de Belgische schilder Coloma Swaan (1916-2007).
Deze molen van Anna Lehmann (1876-1956) staat er vredig bij in het laatste avondlicht. Een sereen plaatje.
Rembrandt (1606-1669) schilderde deze molen niet in een plat polderlandschap, maar in een heuvelachtige gebied. De molen trekt duidelijk de aandacht, maar als je wat beter kijkt, zie je dat er op de voorgrond ook mensen te zien zijn.