Het nieuwe museum STRAAT in Amsterdam-Noord heeft als missie om street art te conserveren en de verhalen erachter te kunnen vertellen. In een oude scheepsloods sta je oog in oog met street art van over de hele wereld!
De oude scheepswerf NDSM in Amsterdam is een walhalla voor street art-kunstenaars. Rondom één van de grote loodsen mag er vrij geverfd worden, wat een scala aan kleurrijke en indrukwekkende pieces oplevert. Een museum op zich.
Ook de loods zelf is nu ingericht als gigantische gallerij voor street art. Metershoge kunstwerken, die allemaal ter plekke zijn gemaakt, vullen de industriële ruimte met een explosie aan kleuren en stijlen. Je kunt ronddwalen of een overview meepakken vanaf het panaromadeck.
In 2015 kwam Peter Ernst Coolen met het idee om een museum voor street art te openen, waar het werk van nationale en internationale kunstenaars in één ruimte getoond kon worden en waar ook het verhaal achter de werken verteld kon worden. Iets wat op straat nooit gebeurt.
Vijf jaar later is het eindelijk zover: het STRAAT Museum is een feit! Het grote voordeel is dat in het museum niemand anders over de kunst heen kan verven. Maar aan de andere kant: is die vergankelijkheid niet juist wat street art zo bijzonder maakt?
Graffiti wordt niet altijd gewaardeerd. Het wordt gezien als vandalisme en is dan ook op de meeste plekken verboden. Toch wordt street art steeds vaker ingezet als openbare kunst. Bijvoorbeeld bij de East Side Gallery in Berlijn of de Australische Silo Art Trail.
Het is uitgegroeid van simpele 'tags' naar een ware kunstvorm, die zowel esthetisch als maatschappijkritisch kan zijn. En wie daar nog aan twijfelt, moet zeker eens bij STRAAT gaan kijken!