Yvette gaat naar het Rijk van Nijmegen, waar ze duivels lekker Marikenbrood gaat maken, nieuwerwets fermenteert en tovert in een ketel boven het vuur met alle heerlijkheden die groeien in het geheimzinnige voedselbos. Zelf het marikenbrood maken? Hieronder vind je het recept!
(2 stuks)
500 gram bloem
40 gram gist
100 gram vruchtenbrood poeder
+/- 300 gram water
500 gram rozijnen
100 gram krenten
250 gram amandelspijs
20 mandarijnenpartjes
400 gram kookpudding room/banketbakkersroom
50 gram kaneelsuiker
poedersuiker
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Meng de bloem, gist, vruchtenbroodpoeder en het water door elkaar. Kneed het deeg met de hand of in een keukenmachine. Meng de rozijnen en krenten er vervolgens doorheen. Zorg dat de rozijnen en krenten goed in het deeg zitten. Als ze aan de buitenkant blijven zitten, heeft u kans dat ze in de oven zwart en hard worden.
Verdeel het deeg in 4 stukken en maak hier 4 bollen van. Laat de deegstukjes zo'n 20 minuten rijzen.
Kneed het amandelspijs en rol dit rond uit.
Rol het deeg, dat is gerezen, uit over een met bloem bestoven aanrecht en leg het deegstuk in de bakvorm en daarna het plakje spijs er plat bovenop. Spuit op de spijs de kookpudding room. Leg er 10 mandarijnpartjes op en strooi er als laatste de kaneelsuiker over heen. Leg daar bovenop de tweede deegplak.
Laat dit deeg weer 60 minuten rusten.
Bak het brood 35 minuten in de voorverwarmde oven op 200 graden.
Haal het brood uit de oven en bestrijk en bestrooi het met poedersuiker.
Geniet ervan!