Adriaen Coorte - Stilleven met asperges

AVROTROS

Het geheim van de Meester-team waagt zich aan het schilderij  ‘Stilleven met asperges’ van de 17e eeuwse schilder Adriaen Coorte (1665 – 1707). Wie was deze Zeeuw, die in een tijd van overdadigheid uren zat te werken aan zijn sobere stillevens van enkel een bosje asperges, drie perziken of een bakje aardbeien?

Van pluimvee naar verfijnde stillevens

Coortes eerste schilderijen waren tafereeltjes met pluimvee, die doen denken aan het werk van schilder de Melchior d’Hondecoeter (1636-1695). Later maakte hij composities van eenvoudige onderwerpen als groenten, fruit en schelpen. Het ging om kleine verfijnde stillevens met een intieme sfeer. Heel wat anders dan de overdadige pronkstillevens, met dure etenswaren en spullen, die in die tijd in de mode waren.

AVROTROS

Adriaen Coorte - Een pelikaan en eenden in een landschap (1683)

AVROTROS

Melchior d'Hondecoeter - Een pelikaan en ander gevogelte bij een waterbassin, bekend als ‘Het drijvend veertje’ (ca. 1680)

Fel verlichte voorwerpen op een ongewone ondergrond

Zijn kracht lag in het schilderen van enkele fel verlichte voorwerpen, tegen een donkere achtergrond. Daarvoor gebruikte Coorte een voor die tijd ongewone ondergrond: een houten paneel waar papier op werd geplakt. Het geheim van de Meester-teams eigen schilder Charlotte Caspers werkt voor haar eigen creaties ook veel op papier, maar wel met ei-tempera en waterige verf en niet met olieverf zoals Coorte deed.

“Dat had ik nog nooit gedaan en is ook niet gebruikelijk, dus dat was een onzekere factor in die reconstructie.”
Charlotte Caspers

Coorte schilderde ook varianten van hetzelfde werk. Van de asperges zijn dan ook meerdere varianten bekend.

AVROTROS

Description (70 chars)

AVROTROS

Stilleven met een bundel asperges - Fitzwilliam Museum (1703)

AVROTROS

Stilleven met asperges, kruisbessen, kom met aardbeien en andere vruchten in een nis - Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (1703)

AVROTROS

Asperges, kruisbessen en aardbeien in een venster, met zicht op een boom met een hop - particuliere kunstverzameling (1699)

AVROTROS

Bundel asperges op een stenen tafel - Ashmolean Museum (1699)

AVROTROS

Stilleven met een bundel asperges en een takje met aalbessen - National Gallery of Art (VS) (1696)

Het geheim van de asperges

Henny Vrienten, zanger van de band Doe Maar, is groot fan van Adriaen Coorte. Hij bezoekt het atelier van Charlotte waar ze werkt aan ‘Stilleven met asperges’. Hoe kan het dat er acht verschillende kleuren nodig zijn om het wit van Coortes asperges te benaderen? En waarom zijn ze zo transparant?

De zoektocht naar de antwoorden voert langs een kerkje in het Zeeuwse IJzendijke, een aspergeboer in Noord-Brabant en leidt tot een bijzondere ontdekking in een chemisch laboratorium.  

AVROTROS

Henny Vrienten bezoekt het atelier van Charlotte 

AVROTROS

Jasper belandt in zijn zoektocht in IJzendijke in Zeeland