Het geheim van de Meester-team waagt zich aan het schilderij ‘Stilleven met asperges’ van de 17e eeuwse schilder Adriaen Coorte (1665 – 1707). Wie was deze Zeeuw, die in een tijd van overdadigheid uren zat te werken aan zijn sobere stillevens van enkel een bosje asperges, drie perziken of een bakje aardbeien?
Coortes eerste schilderijen waren tafereeltjes met pluimvee, die doen denken aan het werk van schilder de Melchior d’Hondecoeter (1636-1695). Later maakte hij composities van eenvoudige onderwerpen als groenten, fruit en schelpen. Het ging om kleine verfijnde stillevens met een intieme sfeer. Heel wat anders dan de overdadige pronkstillevens, met dure etenswaren en spullen, die in die tijd in de mode waren.
Zijn kracht lag in het schilderen van enkele fel verlichte voorwerpen, tegen een donkere achtergrond. Daarvoor gebruikte Coorte een voor die tijd ongewone ondergrond: een houten paneel waar papier op werd geplakt. Het geheim van de Meester-teams eigen schilder Charlotte Caspers werkt voor haar eigen creaties ook veel op papier, maar wel met ei-tempera en waterige verf en niet met olieverf zoals Coorte deed.
Coorte schilderde ook varianten van hetzelfde werk. Van de asperges zijn dan ook meerdere varianten bekend.
Henny Vrienten, zanger van de band Doe Maar, is groot fan van Adriaen Coorte. Hij bezoekt het atelier van Charlotte waar ze werkt aan ‘Stilleven met asperges’. Hoe kan het dat er acht verschillende kleuren nodig zijn om het wit van Coortes asperges te benaderen? En waarom zijn ze zo transparant?
De zoektocht naar de antwoorden voert langs een kerkje in het Zeeuwse IJzendijke, een aspergeboer in Noord-Brabant en leidt tot een bijzondere ontdekking in een chemisch laboratorium.