Kunstwerken die de zwaartekracht tarten

AVROTROS

Zwaartekracht. Het is zo alledaags, dat we er bijna niet bij stilstaan. Deze kunstwerken brengen daar zeker verandering in! 

Scherven?

Bijna glijdt dit glas van het plankje. Maar net niet! Kunstenaar Jeroen Henneman toont op extreem simpele wijze één van grootste krachten op aarde: de zwaartekracht! 

AVROTROS

Jeroen Henneman, The Miraculous (glas), 2017

Goocheltruc

Heel verwarrend, dit werk van Alex Chinneck. Het lijkt of het bovenste gedeelte van het gebouw los in de lucht zweeft. Een goocheltruc bijna!

AVROTROS

Alex Chinneck, Take my lightning but don't steal my thunder, 2014

Middelpuntvliedende kracht

Moeder Natuur slingert met volle kracht de aarde rond. Kunstenaar Lorenzo Quinn wil met dit beeld laten zien hoe machtig de natuur is. 

AVROTROS

Lorenzo Quinn, The force of nature,

Sterke slurf

Deze tonnen wegende olifant van Daniel Firman houdt zichzelf in de lucht aan enkel zijn slurf. Je weet dat het niet kan en toch is het aan de hand!

AVROTROS

Daniel Firman, Nasutamanus, 2012

Freeze

Dit rotsblok lijkt recht naar beneden te vallen. Het moment is bevroren in de tijd door kunstenaars Anna Borgman en Candy Lenk. 

Vogelkracht

Dit aangrijpende en poëtische beeld van een vogel die een levenloos lichaam meedraagt is van de Noorse Fredrik Raddum. Hij reflecteert ermee op de vluchtelingencrisis. 

Lichte massa

Durf jij onder dit werk van Menashe Kadishman te staan? Dit massale beeld heeft toch iets heel lichts. 

Vliegende steen

Deze rotsblokken van Smaban Abbas lijken wel weg te willen vliegen. Trekt de bovenste steen de onderste mee of wordt de bovenste juist tegen gehouden?