Deze kunstenaars verzamelen beelden, video's, materialen en nog veel meer om er een nieuwe kunstvorm van te maken. Aanschouw vijf voorbeelden van collagekunst.
De Duitse kunstenaar Hannah Höch staat bekend om haar indringende politieke collages en fotomontages. Höch combineerde beelden en tekst uit de massamedia. Dit deed ze om kritiek te leveren op de populaire cultuur, het falen van de Weimarrepubliek en de sociaal geconstrueerde rollen van vrouwen.
De Amerikaanse kunstenares Aldwyth werkt vaak jarenlang aan haar collages die zijn samengesteld uit honderden zorgvuldig uitgekozen foto's. Haar belangrijkste inspiratiebron daarbij is Marcel Duchamp. Dat resulteert in kunstwerken die zich laten lezen als gedetailleerde kaarten van unieke, geheel eigen artistieke werelden.
Kunstenares Aldwyth aan het werk
De in Londen woonachtige kunstenaar Saskia Olde Wolbers maakt videokunstwerken met wonderbaarlijke verhalen en beelden vol gezichtsbedrog. Haar werk lijkt gebaseerd te zijn op digitale beeldtechnieken, maar alles in de video’s is met de hand gemaakt.
‘De grootste meester van de collage in de 20e eeuw’, Kurt Schwitters, maakte collages met een vleugje ironie. Schwitters plukte een enkel detail uit de wereld van beeldende vormen en haalde het uit zijn context. Volgens hem ontstaat er hierdoor een ritme van denken dat ook door anderen kan worden herkend als een kunstwerk.
De Nederlandse kunstenaar Ruud van Empel maakt zijn eigen werkelijkheid. Dat doet hij door uit honderden door hem zelf gefotografeerde fotofragmenten een nieuw beeld samen te stellen.
De fotograaf verwierf wereldfaam met zijn series ‘World’, ‘Moon’ en ‘Venus’. Deze series bestonden uit fictieve kinderportretten in paradijselijke omgevingen. Ook in zijn natuurscènes speelt hij met de werkelijkheid.
Ruud van Empel in Stedelijk Museum Breda
In het tv-programma Nu te Zien! bekijkt Marieke Uildriks, directeur van Museum JAN, in Stedelijk Museum Breda de wonderlijke, hyperrealistische wereld van Ruud van Empel. Daar is zijn grote overzichtstentoonstelling met maar liefst 130 werken te zien.
Nu te Zien! zie je zondag 25 juni om 20.10 uur bij AVROTROS op NPO 2.