Die kattenvideo’s op je Facebook-tijdlijn komen niet uit het niets. Sinds katten bestaan zijn afbeeldingen van katten populair en ook kunstenaars zijn gek op deze pluizige beestjes.
De Nederlands-Belgische Henriëtte Ronner-Knip (1821-1909) sprong in op de behoefte aan afbeeldingen van katten en specialiseerde zich in romantische dierschilderingen. Ze was de dochter van bekende kunstschilder Josephus Augustus Knip, van wie werk in het Rijksmuseum hangt. Henriëtte wist dus hoe ze moest schilderen. Al maakte ze niet erg vernieuwende werken, haar scènes met poezen waren zeer geliefd en werden erg gewaardeerd. Ze schilderde zelfs de hond en kat van de koningin van België en kon er dus een goede boterham mee verdienen.
Presentator Lucas De Man vertelt in zijn vlog over het werk van Henriëtte.
Een andere schilder en graficus die bekend werd door zijn werk van katten was Théophile-Alexandre Steinlen. Hij was vrienden met schilder Henri de Toulouse-Lautrec en zijn meest bekende werk is een affiche dat hij maakte voor café Le Chat Noir. Verder tekende en modelleerde katten en sneed kattenbeeldjes uit hout.
Het werk van de Japanse Tsuguharu Foujita kun je herkennen aan de mix tussen Japanse prentkunst en moderne westerse kunst. Foujita was een echte kattenliefhebber. Hij maakte dan ook veel schilderijen met katten, maar schilderde ook naakten en soms combineerde hij de twee. In 1930 publiceerde hij een heel boek met twintig etsen van katten.
Ook de grote meesters waren dierenliefhebbers: Picasso, Dalí en Matisse waren allemaal kattenvrienden. Sommige katten werden als muze en inspiratiebron gebruikt, maar ze waren er ook gewoon om mee te knuffelen. Het verhaal gaat dat Dalí zijn kat Babou zelfs mee nam op reis en naar restaurants.