Als kind had Leonardo DiCaprio (1974) al de droom om in de schijnwerpers van Hollywood te staan en filmgeschiedenis te schrijven. De film 'Titanic’ maakt hem tot een superster, maar blijkt zowel een zegen als een vloek. Door meer volwassen rollen en complexe personages te spelen, vindt DiCaprio zichzelf opnieuw uit. Als hij midden veertig is, heeft hij alles bereikt, inclusief een Oscar. Toch is hij onrustig op zoek naar nieuwe doelen...
Al in 1994 kreeg DiCaprio zijn eerste Oscarnominatie voor de rol van een jongetje met een geestelijke beperking in 'What's eating Gilbert Grape' (1993). Ook is hij pas drieëntwintig jaar oud als de wereld hem tot Hollywoods nieuwe superster kroont. Dankzij zijn rollen in de films ‘Titanic’ (1997) en ‘Romeo & Juliet’ (1996) wordt hij gebombardeerd tot tieneridool en ontstaat er een hysterische ‘Leomania’. Meisjes over de hele wereld versieren hun slaapkamers met zijn gezicht. Sinds deze films heeft DiCarpio het stempel van de sexy womanizer en dat beeld blijft, of hij nou wil of niet, hangen.
Toch verandert er iets na de schok van het grote succes. DiCaprio is publiek bezit geworden. Als hij met zijn vrienden de clubs afloopt, is de paparazzi erbij. Hij realiseert zich snel dat hij grip moet blijven houden op zichzelf en zijn imago. Hij gaat zich meer en meer distantiëren van zijn oude image en probeert, in tegenstelling tot de rest van Hollywood, snel ouder te worden.
Hij zoekt volwassen rollen in films van klassieke regisseurs zoals Martin Scorsese, met wie hij een obsessieve liefde voor cinema deelt. Zo speelt hij meer ambivalente rollen, als de excentrieke, steenrijke Howard Hughes in 'The Aviator' (2004), de sadistische slavenhouder in 'Django Unchained' (2012) en de pesterige effectenmakelaar en oplichter in ‘The Wolf of Wall Street’ (2013). Allemaal personages die dieper en ingewikkelder zijn, personages met donkere kanten. Op die manier weet hij zich van de bitterzoete erfenis van de ‘Titanic’ te bevrijden.
DiCaprio is één van de meest succesvolle acteur ter wereld. Een gedreven man die ook buiten de filmwereld naar grootsheid streeft: zijn missie is om onze bedreigde planeet te redden. Hij richt hiervoor een stichting op, demonstreert publiekelijk voor een beter klimaatbeleid en zoekt sterke bondgenoten als Barack Obama.
In 2014 wordt DiCaprio benoemd als United Nations Messenger of Peace met een speciale focus op klimaatverandering. In deze functie riep hij als bezorgde burger wereldleiders op om meer te doen tegen klimaatverandering: 'World leaders, I pretend for a living but you do not. (...) The time to answer human kinds greatest challenge is now.'
Ook praat hij met experts, onderzoekt de lokale impact van klimaatverandering, bevraagt zijn eigen manier van leven en maakt er documentaires over (Before the Flood, 2016). En voor de film waarin de complexe relatie tussen man en natuur centraal staat, The Revenant (2015), ontvangt hij dan eindelijk zijn eerste Oscar.
“Yes, it is the first. I'm just incredibly grateful. ”
De documentaire ‘Leonardo DiCaprio - Hollywood's golden boy’ neemt je mee op de reis die DiCaprio heeft afgelegd: van zijn droom als jongetje om tot de top van Hollywood door te dringen en het razendsnel stappen maken op de ladder van de filmindustrie tot het gevecht tegen het beeld dat de industrie hem wil opleggen.
De Close Up documentaire ‘Leonardo DiCaprio - Hollywood's golden boy’ zie je woensdag 26 mei om 23.10 uur op NPO 2. Daarna is de uitzending terug te kijken via NPO Start.