Wat is er leuker dan lekker struinen tussen oude spullen op brocantes? Wij Nederlanders zijn er dol op en vooral op vakantie is het een favoriete bezigheid. Hoe je die parel tussen de prullaria vindt, hoor je van onze Tussen Kunst en Kitsch experts. Deze keer tips van Willem de Winter.
Een schilderij voor vijf euro op de kop tikken met een waarde van duizenden euro’s wordt steeds moeilijker. Het is een beetje als het winnen van de loterij. Vaak is de prijs die je op een markt ervoor moet betalen gelijk aan de waarde (vergelijkbaar met het terugwinnen van je eigen geld). Maar soms lukt het, vaak op goed geluk, iets te kopen dat niet herkend is en later (veel) meer waard blijkt te zijn. Toch is het speuren naar die ene vondst, net als het meedoen aan een loterij, een buitengewone spannende bezigheid. Hierbij wat tips die kunnen helpen:
Gesigneerde werken kunnen je (indien authentiek) vertellen wie de maker is. Bedenk dat als een aanbod te mooi is om waar te zijn, dat ook meestal zo is, en er van alles niet klopt. Een Karel Appel voor een paar honderd euro is zo’n voorbeeld. Een echte Appel kost al snel 10.000 tot 15.000 euro, kost ie veel minder dan klopt er veelal iets niet.
Om waardevolle schilderijen van gedrukte reproducties te onderscheiden, moet er op contrast worden gelet. Bij een fors verschil tussen licht en donker is de kans groot dat het om een echte tekening gaat en niet om drukwerk.’ Ook kunnen kleuren veelzeggend zijn.Reproducties lopen vaak terug in kleur. Rood vervaagt, blauw blijft staan. Is er dus iets geks met de kleur, dan is het waarschijnlijk niet echt. Al blijft het lastig te zien door het glas van de lijst, zeker als je geen kenner bent.
Vaak zit er om een tekening / aquarel / prent / schilderij een lijst met glas ervoor. Dat maakt het kijken en beoordelen ervan moeilijker. Als het even kan neem dan een loep mee en kijk er mee naar het ingelijste werk. Zie je bij nader inzien een fijn patroon van allemaal kleine puntje (een raster) dan gaat het om een ingelijste gedrukte foto of reproductie. Leuk om naar te kijken maar vaak met een waarde van niet meer dan een paar tientjes.
Bedenk ook dat de meeste verkopers niet gek zijn. Vaak hebben ze er al van alles over uitgezocht en verkopen ze liever niet iets veel te goedkoop. We moeten immers allemaal leven. In het algemeen zou ik willen zeggen: koop iets omdat je het mooi vindt en niet omdat je denkt of hoopt er rijk van te worden.
Bedenk ook dat er heel veel vervalsingen in omloop zijn. Speciaal marktjes en brocantes lenen zich heel goed om valse waar te slijten.
Bij mij zijn de markten en brocantes in Frankrijk en de car boot sales in Engeland favoriet.
En wil je zeker weten of je eventuele aankoop de moeite waard is, kom dan naar één van de opnamedagen van Tussen Kunst en Kitsch.