Hidden! Kunst op onbereikbare plekken

AVROTROS

Woestijnen, verre uithoeken en zelfs onder water! Deze kunstwerken zijn betoverend, maar moeilijk te bereiken. 

Prada Marfa in Texas

Wie dit kunstwerk van Elmgreen & Dragset niet kent, zal vreemd opkijken van deze Prada-winkel in the middle of nowhere. De kunstinstallatie is een toeristische trekpleister geworden, maar de kunstenaars hadden eigenlijk verwacht dat de 'winkel' nauwelijks opgemerkt zou worden en zou opgaan in het landschap. 

AVROTROS

Elmgreen & Dragset, Prada Marfa, 2005 

Nimis in Zweden

Dit kunstwerk van Lars Vilks werd pas een paar jaar na het bouwen ervan ontdekt. Da's pas goed verstopt! De regering van Zweden wilde Nimis af laten breken, maar daar heeft Vilks een stokje voor gestoken. Na jaren van juridisch gesteggel heeft de kunstenaar het stuk grond waar Nimis staat, uitgeroepen tot de micronatie Ladonia. 

AVROTROS

Lars Vilks, Nimis, 

The Silo Art Trail in Australië

In de ruige binnenlanden van Australië bevindt zich het grootste openluchtmuseum ter wereld. Op een route van maar liefst 8000 kilometer hebben kunstenaars oude silo's beschilderd. The Silo Art Trail is zonder twijfel de meest kunstzinnige roadtrip van Australië!

AVROTROSAnnette Green

Joel Fergie en Travis Vinson, Thallon Silo Art

AVROTROSAnnette Green

Jimmy DVate, Goorambat Silo Art

AVROTROSAnnette Green

Smug, Warrabara Silo Art

Lightning Field in New Mexico

Lightning Field van kunstenaar Walter de Maria is letterlijk verstopt, want de exacte locatie is een geheim. Vanuit het dorpje Quemado, in de woestijn van New Mexico, word je naar het kunstwerk toegereden, alwaar je de nacht zult doorbrengen in een huisje. Een veld met 400 ijzeren palen weerkaatst het zon- en maanlicht. En als je mazzel hebt de bliksem!

AVROTROS

Walter de Maria, Lightning Field

Sun Tunnels in Utah

Dit werk van kunstenaar Nancy Holt ligt middenin de woestijn in Utah (VS). Deze Sun Tunnels zijn precies zo neergelegd dat ze de zonsopgang vangen in elk seizoen. Een soort lijst voor de zon.  

AVROTROS

Nancy Holt, Sun Tunnels

Underwater Sculpture Park in de Caribische Zee

De sculpturen van kunstenaar en milieu-activist Jason deCaires Taylor zijn wel heel goed verstopt. Zijn beeldentuinen liggen namelijk onder water. Een bijzondere attractie voor duikers, maar de kunstwerken dienen ook als kunstmatig rif! Het ph-neutrale cement, waar de sculpturen van gemaakt zijn, bevordert de groei van koraal. De onderwaterparken zijn te vinden in Mexico, Spanje en het Caribisch eiland Grenada.

AVROTROS

Jason deCaires Taylor, The Banker

AVROTROS

Jason deCaires Taylor, The Anchors

AVROTROSJason deCaires Taylor

Jason deCaires Taylor, Inertia