Het team van Het geheim van de Meester gaat de ultieme uitdaging aan. De komende maanden reconstrueren ze één enkel meesterwerk, ons nationale pronkstuk: De Nachtwacht! Groter dan groots is niet alleen het enorme avontuur waar het team voor staat, maar ook het formaat van het werk (379,5 x 453,5 cm). Het atelier waar het team vanaf 8 april 2021 aan de slag gaat is het Rijksmuseum.
De vierdelige reeks van Het geheim van de Meester zal naar verwachting begin 2022 bij AVROTROS op televisie te zien zijn. In de komende maanden vind je op avrotros.nl/nachtwacht alvast updates van dit unieke project. Volg ons op Instagram of Facebook of meld je aan voor onze kunstnieuwsbrief, om niets te missen.
De afgelopen twee jaar heeft een groep wetenschappers van het Rijksmuseum voor Operatie Nachtwacht met de nieuwste en meest geavanceerde technieken het schilderij ontleed en ontzettend veel data verzameld. Dat onderzoek vormt de aanleiding om in de huid van Rembrandt te kruipen en zijn schildertechnieken na te bootsen en materialen te reconstrueren. Herbergt het werk dat wij zo goed kennen nog geheimen?
Onderzoeker en kunstenaar Lisa Wiersma, wetenschapshistoricus Thijs Hagendijk, materiaaldeskundige Joris Dik en restaurator Michel van de Laar zetten alles op alles om dit meesterwerk in de stijl van Rembrandt te reconstrueren. Van het eigenhandig maken van pigmenten en olie, het bindmiddel voor de verf, tot het nabootsen van de ondoorgrondelijke impasto-techniek.
Onderzoeker en schilder Lisa Wiersma: ‘Het is natuurlijk een idioot plan, maar het is ook heel interessant om een schilderij te reconstrueren dat zo groot is en dat qua voorstelling zo goed en spannend in elkaar zit. Zien hoe zo'n iconisch werk tot stand kan zijn gekomen is natuurlijk iets wat je anders nooit had kunnen meemaken en ook nooit meer mee zult maken.’
De Nachtwacht werd in ruim 350 jaar zeker vijfentwintig keer behandeld en gerestaureerd. In de oorlog lag het meesterwerk vijf jaar lang opgerold onder de grond. Ook is De Nachtwacht meerdere keren aangevallen. Dit alles wordt meegenomen in het traject waar het team zich instort. Bovendien was het schilderij van origine veel groter en zal ook deze inkorting, met pijn in het hart van de teamleden, plaatsvinden.
Taco Dibbits, hoofddirecteur Rijksmuseum: ‘De Nachtwacht is Rembrandts meest ambitieuze schilderij. Nederland houdt van dit werk. De hele wereld houdt van dit werk. Met de nieuwste inzichten uit Operatie Nachtwacht op zak kan nog beter antwoord gegeven worden op de vraag hoe Rembrandt dit meesterwerk heeft geschilderd.'