Funda Gül Özcan: 'Traumatiseren met geluk en schoonheid.'

AVROTROS

Bart Rutten, directeur van het Centraal Museum in Utrecht en presentator van Nu te Zien!, nomineert kunstenaar Funda Gül Özcan voor de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs. Daarmee is Funda één van de drie kanshebbers voor de prijs. Funda zet haar positie als vrouw en Turkse in om op een prikkelende manier de actualiteit te bevragen. 

Funda Gül Özcan wint de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2019

- Update

De jury koos unaniem voor Funda Gül Özcan als winnaar van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2019. Bezoekers kunnen in Stedelijk Museum Schiedam tot eind mei stemmen op de publieksfavoriet. Deze publieksprijs wordt uitgereikt op 2 juni in het museum. De winnaar van de publieksprijs ontvangt vijfentwintighonderd euro.

Kunstenares Funda Gül Özcan maakt hedendaagse diorama’s. Een soort vitrines die je vaak tegenkomt in natuurhistorische musea. Het werk van Funda zit vol met haar jeugdherinneringen. Hoe het was om op kermissen rond te hangen of de Oktoberfesten in Beieren, waar ze opgroeide. Ze is tweede-generatie-migrant, haar ouders werden geboren in Turkije. Tijdens haar academietijd werkte Funda als setontwerper bij een theatergezelschap van vrienden en kreeg ze haar eerste galerietentoonstellingen.

In het hoofd van de kunstenares

De expositieruimtes van Funda zijn altijd donker, maar wanneer je de ruimte binnenkomt, is het alsof je in haar hoofd kunt kijken. De kunstenaar wil mensen ‘traumatiseren met geluk en schoonheid’. ‘Misschien dat het werk daardoor veel te groot wordt, maar ze willen het toch hebben en exposeren.

Een wervelwind

Funda neemt je mee in de ontwikkeling van haar generatie. Ze werd geboren in Duitsland waar haar ouders vanuit Turkije heen waren getrokken. Bij haar grote installatie, nu in het museum, valt te ontdekken dat er niet alleen van alles beweegt, maar ook dat de bliksem inslaat. Het werk van Funda laat zich niet in een paar honderd woorden vatten. Het is als een wervelwind, alsof je in een sneltrein naar buiten kijkt en ogen te kort komt om alles in je op te nemen.

Heel groot én klein

Bart Rutten, directeur van het Centraal Museum Utrecht, weet nog precies waar hij het werk van Funda Gül Özcan zag en wat hij ervan vond. Die ervaring had hij met haar installatie op de Open Dagen van de Rijksakademie, twee jaar geleden. Bart heeft Funda genomineerd omdat hij vindt dat haar werk plezierig is om naar te kijken, op het spectaculaire af. Met vernuftige vondsten. Voor hem springen de kermisachtige lichtjes, spiegelingen, bewegende videobeelden, 3D-effecten eruit. Wat Bart ook opvalt, is dat haar werk heel groot én klein kan zijn. Bart vindt Funda naast een getraind houtsnijder, veel meer dan een vakvrouw.

In totaal zijn drie kunstenaars genomineerd voor deze oeuvreprijs voor getalenteerde kunstenaars van 35 jaar of jonger, wonend en werkend in Nederland. De drie jonge talenten zijn voorgedragen door kenners uit de Nederlandse kunstwereld, dit jaar: fotograaf Robin de Puy, directeur van het Centraal Museum in Utrecht Bart Rutten en kunstverzamelaar Rattan Chadha.

De Volkskrant Beeldende Kunst Prijs

De prijs komt voort uit een samenwerking van AVROTROS, Stedelijk Museum Schiedam en de Volkskrant en de winnaar ontvangt tien duizend euro, ter beschikking gesteld door de Rabobank, en een boekpublicatie, dankzij het Jaap Harten Fonds. De winnaar van de publieksprijs ontvang vijfentwintighonderd euro.