Duurt lang! De mooiste kunstwerken over verveling

AVROTROS

We wachten wat af met z'n allen. Bij de bus, op anderen, tot de lockdown voorbij is... Dat klinkt nou niet meteen als een bijster interessant onderwerp voor een schilderij. En toch hebben deze schilders verveling tot kunst verheven!

Lamlendig

Ken je dat? Dat lamlendige gevoel als je niks te doen hebt? Die totale overgave aan de zwaartekracht? Dan herken je je vast in deze schilderijen! 

AVROTROS

James Abbott McNeill Whistler, Symphony in white III, 1865

AVROTROS

Walter Sickert, Ennui, 1913

AVROTROS

Ramon Casas, After the ball, 1895

Saaie materie

Jan van Eyck (1390-1441) schilderde vlak voor zijn dood dit schilderij van Sint Hieronymus van Stridon, één van de vier grote kerkvaders van het Westen. Deze heilige wordt op schilderijen dikwijls studerend afgebeeld, maar wie goed kijkt, kan zich afvragen of de materie wel echt binnenkomt. Het lijkt toch ook een beetje alsof hij bijna in slaap valt... 

AVROTROS

Jan van Eyck, Hieronymus, 1441

Vrouwen die uit het raam staren

Het lijkt wel een opzichzelfstaand genre in de kunst: vrouwen die uit het raam staren. Wachten ze verlangend op hun grote liefde? Of vervelen ze zich te pletter? Het één sluit het ander natuurlijk niet uit. Verlangend naar buiten kijken is in elk geval weer een zeer actueel beeld geworden.  

AVROTROS

Vilhelm Hammershoi, The tall windows, 1913

AVROTROS

Federico Zandomeneghi, Waiting, 1918

AVROTROS

William Ladd Taylor, Awaiting his return, onbekend

AVROTROS

Charles Joseph Grips, Waiting for a loved one, 1894

Edgar Degas

Als iemand verveling goed op het doek kon krijgen, dan is het wel de Franse impressionist Edgar Degas (1834-1917)! Hij schilderde meerdere werken waar de verveelde en wachtende mens op te zien is. Herkenbaar en toch verre van saai. 

AVROTROS

Edgar Degas,Waiting, 1880-1882

AVROTROS

Edgar Degas, Women Ironing, 1884-1886

AVROTROS

Edgar Degas, Édouard Manet and Mme. Manet, 1868-69

Rondhangen

Of ze zich echt verveelt, is maar de vraag, maar deze naakte vrouw van Lisa Brice ziet er in elk geval niet uit alsof ze heel veel op haar to-do-lijst heeft staan. Brice schildert uitsluitend vrouwen, veelal rondhangend in de ruimte. Ze zijn in elk geval niet aan het poseren. Met haar werk probeert Brice een andere blik te bieden op het vrouwelijk naakt. Kijk hier de aflevering van Nu te Zien over haar expositie in KM21.

AVROTROSLisa Brice, Stephen Friedman Gallery // Foto: Todd White Art Photography

Lisa Brice, Untitled, 2020

Pizza-dutje

En ook kunstenaar en illustrator Jessie Hoefnagel tekent graag rondhangende vrouwen. Op haar instagram-pagina is meer werk van haar te zien!