De sopropo met kip van Nancy

AVROTROS

Yvette gaat naar de Noordoostpolder, waar nog altijd wordt gepionierd: nu met frisse, heerlijke wijn en oude graansoorten op Schokland, en waar Yvette zich in de kassen tussen de tropische groenten zelfs even in Suriname waant. Zelf de sopropo met kip maken? Hieronder vind je het recept!

Benodigdheden

  • 1 sopropo

  • 1 versnipperde ui

  • 2 teentjes gesneden knoflook

  • 2 theelepels maggi of zout

  • Een bodempje olie (4 lepels)

  • 2 lepels suiker

  • Halve lepel azijn

  • 2 lepels (zelf gemaakte) tomatenpasta of een blikje puree

  • Stuk kipfilet

Kijk de uitzending terug

Bereiding

Was de sopropo onder de kraan. Snij de sopropo in twee helften. Verwijder de vezelige kern aan de binnenzijde met een lepel. Snij de sopropo in (niet te dikke of dunne) halve maantjes.

Was de kipfilet met zout en snij deze daarna in blokjes.

Gebruik een ruime wokpan. Voeg de olie toe en zet de pan op het 'vuur'. Voeg de kipblokjes toe wanneer de olie warm is.

Wanneer de kip gaar is, voeg de knoflook en ui toe. Daarna de tomatenpuree mee bakken. Voeg daarna een beetje water toe aan t geheel. Wanneer je tomaten gebruikt is er al vocht
genoeg. Bak alles ongeveer 5 minuten op een niet al te hoog vuurtje.

De sopropo gaat daarna in de pan samen met de maggi,  suiker, azijn en evt witte peper. Roer dit goed door elkaar.

Sopropo met een bite?
Blijf ongeveer 5 minuten doorroeren. Op smaak maken en klaar!

Of sopropo iets meer gaar?
De groente ongeveer 10 minuten met een dichte deksel op half hoog vuur laten. Draai af en toe om er zeker van te zijn dat de groente niet aanbrand. Serveer de sopropo met rijst, of aardappel, zoete aardappel of cassave.

Tip

Sopropo kan gegeten worden met  vlees als vis. Je kan in plaats van (gerookte) kipfilet ook zoutvlees, garnalen, rundvlees, tofu, bakkeljauw of worstjes gebruiken.
De sopropo kan ook zonder vlees gemaakt worden.