Als baby hebben we er waarschijnlijk allemaal wel een boven onze wieg gehad: de mobile. Je hebt ze in alle soorten en maten. Maar wist je dat het eigenlijk een kunstvorm is, bedacht door Alexander Calder?
Alexander Calder (1898) was de eerste kunstenaar die zijn sculpturen niet op een sokkel zette. In plaats daarvan hing hij ze in de lucht. Zijn mobiles bestonden uit ongelijke delen metaal, die door Calder perfect in balans waren gebracht. Een spel met kleur, vorm en zwaartekracht. En dan kon het ook nog eens bewegen.
In de Kunsthal Rotterdam kun je het werk van Calder bewonderen en zien hoe hij nog altijd een grote inspiratiebron is voor kunstenaars. Naast Calders mobiles zijn er namelijk ook hedendaagse werken te zien, die allemaal een link hebben naar het werk van Calder. Directeur van Voorlinden Suzanne Swarts ging op bezoek voor Nu te Zien! Kijk de aflevering hieronder terug!
Man Ray maakte deze kroonluchter van kledinghangers, geïnspireerd door de readymades van Duchamp. Het is een wirwar van hout, die ook wel een beetje doet denken aan een spin met al die pootjes.
De Italiaanse Bruno Munari was een alleskunner. Hij was kunstenaar, designer, uitvinder en deed onderzoek naar leren door middel van spelletjes. Voor dat laatste maakte hij mobiles die hij useless machines noemde.
Ook Roy Lichtenstein maakte mobiles bestaande uit verschillende vormen. Dat deed hij natuurlijk in zijn herkenbare cartoonstijl.
De mobile biedt oneindig veel mogelijkheden en wordt ook nu nog steeds gebruikt in de kunst. Bijvoorbeeld door kunstenaar Jenni Rope, die er dit soort poëtische sculpturen mee maakt. Zeer instagrammable!