Constant Nieuwenhuijs, kortweg Constant, was een kunstenaar met enerzijds vergaande fantasieën over een nieuw soort wereld en anderzijds een scherp oog voor de harde realiteit om hem heen. Beiden waren van invloed op zijn werk. Het Cobra Museum viert zijn 101e geboortedag met de tentoonstelling 'Constant 101'. Te zien tot en met 6 maart!
Cobra werd opgericht in 1948 door kunstenaars uit Kopenhagen, Brussel en Amsterdam, waaronder Karel Appel, Asger Jorn, Corneille en Constant. Het was de belangrijkste avant-gardebeweging na de Tweede Wereldoorlog. Ze pleitten voor een vrijere en spontanere soort kunst en lieten zich onder andere inspireren door de onbevangenheid van kindertekeningen.
Na Cobra gaat Constant steeds abstracter werken. In de jaren vijftig stort hij zich op het bedenken van een nieuw soort wereld, een samenleving zonder grenzen waarin de mens vrij is om elkaar te ontmoeten. Hij zet zijn ideeën om in talloze schilderijen en sculpturen met veel architecturale elementen. Twintig jaar lang werkt hij aan zijn New Babylon, zoals hij alles tezamen noemt.
Ook oorlog is een belangrijk onderwerp in het werk van Constant. Vooral de Vietnam-oorlog sloeg een groot gat in zijn hoop op een betere wereld. Zijn teleurstelling en weerzin over de oorlog zette hij om in schilderijen vol oorlogselementen en verontrustende krantenkoppen.
Naast werk van Constant zijn er ook twee hedendaagse kunstwerken te zien van Antonio Guzman en Antonis Pittas, die zij speciaal maakten voor de tentoonstelling. De werken zijn uiteraard geïnspireerd op het oeuvre Constant.
Voor Nu te Zien! ging Ralph Keuning, directeur van Museum de Fundatie, langs bij 'Constant 101' in het Cobra Museum. Kijk de aflevering terug via onderstaande link!