8 x winterse kunst

AVROTROS

Het is hartje winter en dan groeit ons verlangen naar sneeuw en ijs. Wie weet komt het er nog van. Droom alvast weg bij deze winterse kunstwerken!

Schaatskoorts

Vorig jaar was er eindelijk weer eens schaatskoorts. Hebben we dit jaar weer geluk? Droom alvast weg bij dit schilderij van Renoir! 

AVROTROS

Pierre-August Renoir, Les patineurs à Longchamp, 1868

I'm cold in Japan

Hoe graag wil je even in dit besneeuwde Japanse dorpje van Katsushika Hokusai zijn? Idyllisch toch? 

AVROTROS

Katsushika Hokusai, Seaside village in winter, 1814

Koude winternacht

Kale bomen en metersdikke sneeuw in een donkere winternacht. In het midden een eenzaam figuur. Friedrich wist wel hoe hij een dramatisch wintertafereel neerzet. 

AVROTROS

Caspar David Friedrich, Winter Landscape, 1811

IJsmeer

Dit ijzige meer in upstate New York is geschilderd door Georgia O'Keeffe. Of lijkt het alleen maar bevroren door de koude kleuren die de kunstenaar gebruikte? 

AVROTROS

Georgia O'Keeffe, Lake George, 1922

Peren of bergen?

Het lijken wel besneeuwde peren, maar het gaat hier om hooibergen. Franz Marx schilderde ze in warme kleuren. Wellicht als verwijzing naar de zomer toen er gemaaid werd.  

AVROTROS

Franz Marc, Hocken im Schnee,1911

Snow Flurry

Kunstenaar Alexander Calder maakte in zijn leven heel wat mobiles. Deze is vrolijke Snow Flurry is geïnspireerd op de vallende sneeuw. 

Tekenen in de sneeuw

Een dik pak sneeuw nodigt natuurlijk uit voor het maken een sneeuwengel. Kunstenaar Simon Beck trekt met zijn geometrische sneeuwtekeningen het figuren maken in de sneeuw naar een hoger plan.